Arbeids  og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. (Foto: SCANPIX)
Arbeids og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. (Foto: SCANPIX)

Hastebehandler irakiske asylsaker

Inkluderingsministeren vil ha unna søknadene fra irakiske asylsøknader på en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å bruke samlebåndsprinsippet skal hver femte asylsøker som kommer til landet, få svar på søknaden i løpet av en drøy uke.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen besøkte mandag det nye Torshovprosjektet hvor Politiets utlendingsenhet og UDI bruker samlebåndsprinsippet for å hastebehandle søknadene til irakiske asylsøkere fra Irak.

Raskere saksbehandling

- Prosjektet er satt i gang for å få raskere saksbehandling av søkere der det er stor sannsynlighet for at søknaden er ganske klar. For eksempel når det gjelder avslag, sier Andersen.

Statsråden gikk selv gjennom samme løype som nyankomne asylsøkere: Registrering, fingeravtrykk og intervju med tolk.

Fatting av vedtak skjer også i samme hus en drøy uke etter ankomst. Her skal det fattes 60-70 vedtak i uka. Det tilsvarer hver femte asylsøker som kommer til Norge.

- Det går gjennom ca 60 per uke. Ca 20 prosent av antallet asylsøkere som kommer til Norge går gjennom prosjektet, sier prosjektleder i Politiets utlendingsenhet, Tore Hanssen, til TV 2 Nyhetene.

Hasteprosjekt

Saksbehandlingstiden på en ordinær søknad kan være månedsvis. I dette prosjektet skal den avgjøres i løpet av et par dager.

I første omgang er det kun asylsøkere fra Irak som omfattes av dette hasteprosjektet.

- Fra Irak er noen saker åpenbare at de trenger beskyttelse og så er det noen som er ganske åpenbare at de ikke trenger beskyttelse. Det er også noen som skal inn i et vanlig saksbehandlingsløp. Men noen som er raskest å saksbehandle tar vi her på kort tid, forklarer Andersen.

Siden dette Torshov-prosjektet startet i forrige måned er det fattet 177 vedtak. 176 irakere har fått avslag. En har fått opphold.