Øyelege øye øyeundersøkelse (Foto: AFP)
Øyelege øye øyeundersøkelse (Foto: AFP)

Billige helseoperasjoner på Island

Den lave islandske kronekursen brukes nå for å lokke norske pasienter til Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen har slått hardt ned på den islandske økonomien. Nå retter de private helseforetakene i landet sine øyne på blant annet Norge i håp om å lokke norske pasienter som trenger operasjon til å komme til Island og få den utført til en fordelaktig pris.

Laseroperasjoner til halve prisen

En stor øyeklinikk i Reykjavik tilbyr nå pasienter fra Skandinavia laseroperasjoner til nær halve prisen av hva den koster i Danmark.

- Vi har behov for å skaffe utenlandsk valuta til Island og nå kan vi utføre et inngrep som koster 22-26.000 danske kroner i Danmark for kun 12.000 danske kroner her i Reykjavik, sier øyelege Ólafur Már Björnsson som også er leder for Sjónlag Eye Center på Island.

Øyeundersøkelse pupill (Foto: EPA)
Øyeundersøkelse pupill (Foto: EPA)

Nordmenn sjekker mulighetene

Björnsson sier til den danske avisen Berlingske Tidende at det allerede er kommet henvendelser fra norske pasienter og at flere reisebyråer har henvendt seg om å få i gang en form for helseturisme til Island.

Flere privatklinikker innen plastisk kirurgi samt tannleger vurderer i disse dager å ha felles annonsering etter pasienter i Norge, Sverige og Danmark.

Danske helsemyndigheter interessert

Sjónlag Eye Center har kapasitet til å behandle opptil 20 utenlandske pasienter hver dag og utspillet fra Island blir godt mottatt av danske helsemyndigheter.

- Det er klart at Island er et godt alternativ for danske pasienter på områder hvor de har en overkapasitet og hvor vi kan inngå fornuftige avtaler, sier lederen for helseutvalget for de danske regioner, Ulla Astman til Berlingske Tidende.

- det tar ikke lang tid å fly til Island og språket er jo relevant for danske pasienter, påpeker Astman som vil se med stor interesse på en henvendelse fra privatklinikkene på Island.