Espen Andresen (Foto: TV 2)
Espen Andresen (Foto: TV 2)

- Alkohol til alkoholikere?

Espen Andresen er tidligere rusmisbruker og forfatter. Mandag gikk han kraftig til angrep på Venstre som vil gi enkelte rusmisbrukere heroin på resept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andresen var selv sterkt rusavhengig og har flere års erfaring fra miljøet ved Plata i Oslo sentrum. Han mener det vil være mot sin hensikt å gi heroin på resept til de tyngste rusmisbrukerne.

- Alkohol til alkoholikere?

- Man må hjelpe folk til å avstå fra det som dreper dem og ikke gi dem det som dreper dem. Hvorfor gir man da ikke alkohol til alkoholikere, spurte han resten av kveldens panel i Tabloid. Andresen har utdannet seg til addiktolog og har også skrevet bok om sitt liv og hvordan man løsriver seg fra avhengighet.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, mener det er viktig at man tenker nytt når det gjelder behandlingen av tunge narkomane. Han mener derfor at det må tas en seriøs politisk debatt på hvorvidt man burde gi enkelte narkomane legeordinert heroin, slik man har gjort i mange andre land.

- Nå dør det flere av overdoser i Norge enn det gjør i trafikken. Tallene er ekstreme og vi må ikke gi inntrykk av at regjeringen i dag har vært veldig offensive på dette området. Køene for å få legemiddelassistert behandlig har økt, men det har ikke blitt noe bedre de siste årene, sa Elvestuen.

Lover rusakutt

- Man må ha et sett av tiltak som man er villig til å ta i bruk og da er den tradisjonelle tanken om total rusfrihet, en viktig målsetting. Men det vil alltid være noen som trenger legemiddelassistert behandling og tallene fra andre land er så imponerende at vi mener det er riktig å vurdere dette.

Kveldens Tabloid-sending kunne også by på en aldri så liten nyhet. Og den kom fra Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Jan Bøhler.

- Det viktigste for å hjelpe de som svever i livsfare i Olso sentrum er å få opp en rusakutt så fort som mulig. En rusakutt som kan ta i mot de som står i fare for å ta en overdose. Helse Sør-Øst og helse- og omsorgsministeren er med på dette. nå har de sagt at det skal skje, lovet Bøhler.

- Stasjonssjef fikk nok

I fjor døde 244 mennesker av overdose i Norge. 109 av dem døde i Oslo. I helgen ble det nok en gang satt fokus på norsk narkotikapolitikk og rusomsorg da stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, gikk ut og sa at han ønsket at rusmisbrukerne skulle flyttes Oslo S opp til Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Bakgrunnen for dette er at han ønsker at myndighetene skal få se hvor ille de narkomane i hovedstaden har det. Stølen har jobbet med narkotikabekjempelse i Oslo i over 30 år, og har nå fått nok av norsk narkotikapolitikk.

- Syke mennesker reduseres til å bli et ordensproblem som politiet skal rydde opp i. Disse menneskene må tas hånd om av helsevesenet, har Stølen tidligere uttalt til Dagsavisen.

Rusavhengig i 30 år

I kveld stilte Jan Helge Strøm som er metadon-bruker i Tabloid. Han har et 30 år langt heroinmisbruk bak seg. Sammen med ham kom også hans datter, Miriam, som har opplevd sin far på både godt og vondt.

Jan Helge Strøm stilte også til nettprat etter sending. Se spørsmål og svar i egen artikkel.

Espen Andresen har gitt ut boken "Fri fra avhengighet" og du kan kontakte ham via hans hjemmeside: www.addictologiakademiet.no.

Du kan også kontakte: Landsforbundet mot stoffmisbruk på: 815 00 205