Dødsmygg sprer panikk i Rio

Ingen kur mot dødelige myggstikk. Rammer barna hardest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Hittil i år har minst 67 personer dødd av den tropiske sykdommen dengue-feber i Rio de Janeiro. Halvparten er barn, og det rapporteres om 80 nye tilfeller i timen.

Mange av dem søker hjelp ved sykehuset Andaraí, nord i Rio de Janeiro. Sykehuset er et av byens største, og venterommet til barnelegevakten er fullt. Et lite barn skriker sårt bak en vegg. En gutt i skoleuniform er blitt plassert i en rusten rullestol. En annen hviler hodet på mammas skulder.

Ni år gamle Lorrane Lousada venter. I helgen fikk hun diagnosen dengue, og hun har vært ut og inn av sykehuset siden fredag. Tester viser at Lorrane blir sykere for hver dag som går, men ennå er hun ikke syk nok til å bli lagt inn.

Det fins ingen kur mot febersykdommen, som spres av myggen Aedes Aegypti. Myggen flyr lavt, og stikker helst på dagtid. Det gjør barna særlig utsatt. 7 måneder gamle Ana Clara Goncalves er dødsmyggens hittil yngste offer.

undefined
undefined

Får feil behandling
Også det norske folkehelseinstituttet har merket seg utbruddet av dengue-febuer, og ber norske reisende i Rio om å beskytte seg etter beste evne mot myggstikk. Men i Rio er mange apoteker utsolgt for myggmiddel, særlig kremene som er beregnet på barn.

- Det er absurd at det var en mygg som skulle ta livet av sønnen min i det 21. århundre, sier Paulo Roberto Evaristo, faren til åtte år gamle Daniel, som døde 9. mars. Legen ved det private sykehuset i bydelen Tijuca avviste familiens mistanker om dengue, og sendte ham hjem, melder brasilianske medier.

Symptomene er lette å forveksle med influensa, og mange syke barn har fått feil diagnose. Vesle Ana Clara Goncalves fikk behandling for lungebetennelse. Først etter at hun var død, ble diagnosen dengue stilt. Nå vil moren Letícia gå til sak mot sykehuset.

- Overbelastet
På de fleste sykehusene i byen må man vente i timevis for å få hjelp. På sykehuset Andaraí er pågangen tredoblet de siste ukene. Sykehuset har en av de største legevaktene i byen, og hit kommer det rundt 1000 personer om dagen.

- Vi er overbelastet, men alle får hjelp, selv om man må regne med å vente, sier pressetalskvinne Claúdia Ferrari til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også i 2002 var det utbrudd av dengue-feber i Rio de Janeiro, men denne gangen er viruset langt kraftigere. 57.000 har blitt syke. I løpet av årets tre første måneder har sykdommen krevd flere liv enn i hele 2007.

Lorrane er febervarm og blank i øynene. Hun venter på hva legen skal si. Venter på å bli syk nok. Det fins verken medisiner eller vaksine mot dengue-feber, men høyt væskeinntak hjelper kroppen å bekjempe sykdommen. Bare de aller sykeste får sengeplass på sykehuset og væske tilført intravenøst. De andre må hjelpe seg selv.

- Fredag fikk hun veldig høy feber, hun hadde 39-40 grader i feber, så jeg tok henne med hit til sykehuset. Legen sendte oss hjem og ba oss komme tilbake på søndag. Da viste blodprøven at hun hadde dengue, forteller Lorranes mor Elisabeth Lousada til Nettavisen.

Siden søndag har niåringen blitt svakere. Tirsdag håper Elisabeth at legen skal legge inn datteren.

- Jeg ønsker bare at datteren min skal få best mulig behandling. Det er lang ventetid, men vi må bare takke Gud for at det er leger her som kan hjelpe oss. Mange sykehus har ikke leger til å ta imot de syke, sier hun til Nettavisen.

Foreldre gjør opprør
I helgen var ventetiden ved offentlige sykehus i de hardest rammede bydelene 12 timer. Fortvilte mødre forsøkte å presse seg inn gjennom døren. Politiet måtte tilkalles for å stoppe dem. En far knuste et vindu da han fikk beskjed om at det ikke var noen barnelege, bare en tannlegekirurg, på vakt.

Mandag åpnet det brasilianske forsvaret tre feltsykehus for å hjelpe de syke. I helgen ble det også klart at syke som ikke får behandling ved offentlige sykehus kan kreve at staten betaler behandling ved private sykehus. Problemet er at også her er kapasiteten sprengt.

En rekke leger og sykepleiere ansatt ved delstatens sykehus har fått ferie og fridager inndratt og må møte på jobb. Delstaten har også bedt andre delstater om å få låne barneleger.

Men det går for sakte, og pressetalskvinne Claúdia Ferrari ved sykehuset Andaraí tror ikke det verste er over. I all hast har sykehuset begynt å bygge nye lokaler for å kunne ta imot de syke.

- Situasjonen er alvorlig, sier hun til Nettavisen.

Dengue-utbruddet i Rio er hovedoppslag i aviser og nyhetssendinger hver eneste dag. Allerede i forrige uke viste flere reportasjer at mange apoteker nå har gått tomme for myggmiddel. Folk som reiser utenbys, sørger for å hamstre myggspray andre steder.

Det tok lang tid før Rios myndigheter kom på banen, og ordfører Cesar Maia mente lenge at det holdt å kle barna i langbukser.

Skremmer turistene
Det er særlig øst og nord i byen at sykdommen har krevd mange ofre de siste varme og fuktige månedene. Turistbydelene sør i byen er ikke like hardt rammet. Likevel viser ferske tall fra reiselivsforeningen ABIH at færre turister la påskeferien til enkelte Rio-bydeler i år.

Det norske paret Kirsten M. Skaug og Thomas Solstad har feriert i Brasil siden påske. Mandag kom de til Rio. De hadde hørt om dengue-utbruddet før de kom, men var ikke klar over omfanget som epidemien har fått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg er litt bekymret, men vi har masse myggspray, og kommer til å prøve å unngå å få myggstikk, sier Kirsten til Nettavisen.

Ingen har advart dem om dengue-utbruddet, verken på hotellet eller andre steder.

- Vi har ikke merket noe mygg de to første dagene og har ikke tenkt så mye på det, sier Thomas.

Det norske konsulatet i Rio kjenner ikke til nordmenn som har blitt smittet av dengue. Nettavisen får imidlertid opplyst at konsulatet har fått henvendelser fra nordmenn i byen som er bekymret. På sin hjemmeside skriver konsulatet følgende:

- Eneste tiltak mot sykdommen er å bruke myggmidler for å unngå stikk. Oppdager du noen av symptomene ovenfor, er det anbefalt å kontakte lege snarest.

DE YNGSTE OFRENE:
Dengue-myggen flyr lavt, og stikker gjerne på føtter og bein. Barn mellom 5 og 7 er særlig utsatte, og hver eneste dag føyes nye navn til listen over døde barn.

Brenda Ventura Borges (7 måneder)
Ana Clara Goncalves (7 måneder)
Kailane Belisário (1,5)
Leonardo da Silva Santos (1,5)
Marlon de Oliveira Ferreira (2)
Alexsander Rosário Pereria Júnior (6)
Sarah Loyola (6)
Carlos Eduardo dos Santos (6)
José Ricardo Porfírio da Silva (6)
Yasmin Vitória do Nascimento (6)
Milena Pinto de Lima (7)
Jean Enzo Pereira Martins (7)
Guilherme Pereira Barbosa (7)
João Victor Wyller Santana (7)
Euclides Viera (7)
Patrick Luis de Sousa Gomes (7)
Victória Marcelle Gomes Pacheco (7)
Samuel Conrado da Conceicão (8)
Evelyn Simeão de Freitas (8)
Michel Silva dos Santos (8)
Daniel Carrilho Evaristo (8)
Stefany Ramos Campos (9)
Taina Vitória da Silva Netto (9)
Taís Pereira Silva (9)
Josué dos Santos Andrade (11)
Vinicius Ramos (12)
Marconio Oliveira da Silva (12)
Deisiane da Silva Moreira (12)
Amanda Santos Silva (14)
Rodrigo Assuncão Lopes (15)

Listen er ikke komplett
(Kilde: Brasilianske medier)

Fakta

DETTE ER DENGUE-FEBER:

Denguefeber forårsakes av et virus som overføres ved myggbitt, hovedsakelig av myggarten Aedes aegypti. Fram til 1960-tallet forekom sykdommen bare i Sørøst-Asia. Siden den gang har den spredt seg til alle kontinenter utenom Europa

Beskyttelse mot myggstikk er det viktigste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, biter dengue-myggen primært om dagen, og den trives godt i storbyene.

Klassisk denguefeber viser seg som en influensaliknende tilstand med høy feber, frysninger, hodepine, lysskyhet, hudutslett, muskel- og leddsmerter. Denguefeber kan utvikle seg til det som kalles dengue hemoragisk feber, der den syke også får blødninger i hud og slimhinner. Det er dette som er i ferd med å skje i Rio de Janeiro.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)