western mysteriet_680 (Foto: Roy Arne Salater / TV 2)
western mysteriet_680 (Foto: Roy Arne Salater / TV 2)

Mysteriet om «Western»

6. februar 1981 forliste fiskebåten «Western» på Helgelandskysten. Sju personer omkom. Mandag ble granskningsrapporten lagt fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Havarikommisjonen konkluderte i sin rapport i 1981 at båten forliste som følge av den kantret i grov sjø i det dårlige været. De etterlatte har ikke godtatt denne forklaringen og har presset på for en ny granskning.

VIDEO: Animasjonen av forliset viser at vind og sjø kommer inn aktenfra, på styrbord låring. (Grafikk: Western-kommisjonen)

275518

Et mysterium

Mandag ettermiddag overleverte Brit Ankill, leder for den nye undersøkelseskommisjonen, sin rapport til Justisdepartementet. Nå håper de etterlatte og en rekke andre engasjerte personer på svar om hvorfor båten forliste.

Fiskebåten «Western» var på vei hjem fra fiske da den forliste i Trænfjorden 6. februar 1981. Båten gikk ned på 100 meters dyp.

I 2006 ble det klart at forliset skulle undersøkes på nytt. Også forliset av båten «Utvik Senior» har blitt framstilt som et mysterium etter at den forliste med ni mennesker om bord i 1978.

En av teoriene

«Western» hadde blitt brukt i tjeneste for Sjøheimevernet. I og med at forliset skjedde i en spent periode av den kalde krigen, har det ført til spekulasjoner om at et militært fartøy kan ha vært involvert i forliset.

En av teoriene som har versert rundt forliset er at båten ble truffet av et prosjektil eller ble skutt i senk av et militært fartøy. I løpet av 1980-årene ble det foretatt en rekke hevingsforsøk av vraket.

Tidligere granskning har konkludert med at båten forliste som følge av en konstruksjonsfeil på skroget, og at båten derfor ikke klarte å holde seg flytende i den grove sjøen.

Hevet etter 27 år

Undervannsbilder tatt av vraket viste mystiske hull i trålpakken. Etter gjentatt press fra de etterlatte om å foreta en heving, mente likevel den nye undersøkelseskommisjonen at det ikke var nødvendig å heve båten for å finne svar på forliset. Fylkeskommunen i Nordland bestemte likevel at båten skulle heves fra dypet. Det ble et spleiselag mellom fylkeskommunen, Sveins Minnefond på Bolga og Nordland Fylkes Fiskarlag.

Båten ble hevet i april i år. Da hadde den lagt på havdypet utenfor Myken på Helgelandskysten i 27 år. Eksperter som undersøkte vraket etter hevingen konkluderte med at båten ikke ble truffet av noe prosjektil.

Konklusjonen er klar

Mandag ettermiddag ble den nye undersøkelseskommisjonens rapport lagt fram for Justisdepartementet.

Kommisjonen mener at det er overveiende sannsynlig at kantring var grunnen til forliset. Flere alternativ kan ha utløst kantringen. Det kan ifølge rapporten være forskyvning av not, not over bord, vann i lasterom, vindkast eller sjø på dekk.

Utelukker kollisjon

Dermed utelukker kommisjonen at båten har blitt utsatt for eksplosjon eller brann. Det utelukkes også kollisjon med annet fartøy, grunnstøting, skrogsvikt, eller sammenstøt med flytende gjenstander.

Det var heller ingen norske marinefartøyer i området da forliset skjedde. Dermed utelukkes også teoriene om at «Western» ble kjørt i senk av et militært fartøy.

Les hele rapporten på Justisdepartementets nettsider.