Redningspakken klar for Island

Over 40 milliarder kroner sprøytes inn for å redde den havarerte økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hardt prøvede Island får endelig hjelp av det internasjonale pengefondet (IMF) og kan begynne den lange veien ut av finanskrisen.

NA24 – din næringslivsavis.

I et intervju med bloomberg.com sa den islandske statsministeren Geir Haarde i går at redningspakken for den lille øystaten kommer på plass på onsdag denne uken. Også IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn bekreftet i går at IMF vil stille sin andel av pengene til disposisjon på onsdag.

Dekker kontoinnskudd
Grunnen til dette er at Island har godtatt at landets bankgarantifond skal betale for de hundretusenvis av Landsbankis kunder i Storbritannia og Nederland som hadde fått sine sparepenger frosset etter at banken gikk over ende som følge av finanskrisen.

- Vi aksepterer EU-direktivet for innskuddsgarantier og vi vil betale det verdiene i Landsbanki ikke dekker, sa statsminister Haarde i går.

Det har blitt rettet harde beskyldninger spesielt mellom Storbritannia og Island i krangelen om hva som skulle skje med sparepengene de britiske kundene hadde i den islandske banken. Det har også blitt hevdet at Storbritannia har forsinket arbeidet til IMF på grunn av nettopp denne krangelen.

41,5 milliarder på vei
Nå er krisepakken på seks milliarder dollar, vel 41,5 milliarder kroner altså på vei.

IMF bidrar med 2,1 milliarder dollar, mens resten kommer fra ulike land, deriblant Norge som spytter inn 500 millioner euro (4,3 milliarder kroner). Det er de nordiske landene som står for mesteparten av lånepakken.

Krisepakken kan omsider hjelpe til at den islandske kronen kan begynne å handles igjen. Den islandske kronen har ikke vært konvertibel den siste tiden på grunn av havariet i den islandske banknæringen.