SVIKTET AV STATEN: For 20 år siden hjalp Adelheid Klyve Staten med å prøve ut en ny vaksine mot hjernehinnebetennelse. Siden har hun vært syk. (Foto: Frank Melhus)
SVIKTET AV STATEN: For 20 år siden hjalp Adelheid Klyve Staten med å prøve ut en ny vaksine mot hjernehinnebetennelse. Siden har hun vært syk. (Foto: Frank Melhus)

Nektes erstatning etter vaksineskade

Adelheid deltok i statens vaksineforsøk for 20 år siden. Etter det har hun så vidt orket å stå opp fra sofaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre unge mener de ble alvorlig syke etter det statlige vaksineforsøket rundt 1990, der 230.000 ungdommer og militære rekrutter ble brukt som forsøkspersoner.

I november 1988 ble det første sprøytestikket satt i det største medisinske forsøk som noensinne er gjort på norske borgere. Statens institutt for Folkehelse ville prøve ut sin nye vaksine mot hjernehinnebetennelse, den farlige meningokokk B-bakterien, som tok rundt 30 liv hvert år i Norge.

- Staten sviktet totalt

- De ansvarlige for forsøket sa det var helt ufarlig å delta i vaksineforsøket. De skulle selvfølgelig ta ansvar, og følge oss opp etterpå. Det har sviktet totalt, sier Adelheid Klyve.

Adelheid Klyve er en av 248 saksmapper i arkivet hos Norsk Pasientskadeerstatning. I flere av erstatningssakene har pasientene spesialisterklæringer på at vaksinen har utløst kronisk utmattelsessyndrom, eller myalgisk encefalopati (ME).

adelheid-i-stua
adelheid-i-stua

Men de syke er ikke blitt trodd. Strenge dokumentasjonskrav har ført til at så godt som alle har fått avslag. Til nå har 197 av 198 vaksinerte fått nei fra staten på sine erstatningskrav.

I informasjonen til ungdommene før forsøket, påtok staten seg fullt erstatningsansvar ved varig skade. Nå hevder de syke at myndighetene løper fra erstatningsansvaret, og driver bevisst taktikkeri for å renvaske sin egen vaksine.

Nektes erstatning

Adelheid har diagnosen kronisk utmattelsessyndrom. For 20 år siden hjalp hun Staten med å prøve ut den nye vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

Siden har hun vært syk. En spesialisterklæring fra Haukeland universitetssykehus sier klart at vaksinen har utløst hennes ME-tilstand. Likevel nekter staten henne erstatning.

adelheid vaksine
adelheid vaksine

35 år gamle Adelheid Klyve må følge sine barns aktiviteter via tv-skjermen hjemme. Skoleavslutninger, håndballkamper, 17. mai – mamma er aldri med. I stedet tar familien med videokamera, slik at mor kan se etterpå.

Skrev dagbok etter vaksinasjonen

Adelheid har dagboknotater fra tiden etter vaksinasjonen. Boken beskriver hvordan den aktive og skoleflinke idrettsjenta gradvis falt sammen etter vaksinen.

Men verken dagboken eller den sakkyndiges erklæring er nok til å overbevise det statlige forvaltningsorganet Norsk Pasientskadeerstatning. Adelheid har fått blankt avslag på sitt erstatningskrav.

- Jeg fikk symptomer rett etter vaksinasjonen, det er ikke det det handler om. Det handler om at det ikke står skrevet på rett måte, sier Adelheid.