ARRESTERT: «Txeroki» er mistenkt for drapet på to politimenn fra den spanske sivilgarden i den franske byen Capbreton i 2007. Nå er han arrestert i Frankrike.  (Foto: AFP/AFP)
ARRESTERT: «Txeroki» er mistenkt for drapet på to politimenn fra den spanske sivilgarden i den franske byen Capbreton i 2007. Nå er han arrestert i Frankrike. (Foto: AFP/AFP)
ARRESTERTE ETA LEDER: Franske politimenn i gatene i den franske byen Cauterets etter arrestasjonen av en mistenkt ETA leder.  (Foto: ERIC CABANIS/AFP)
ARRESTERTE ETA LEDER: Franske politimenn i gatene i den franske byen Cauterets etter arrestasjonen av en mistenkt ETA leder. (Foto: ERIC CABANIS/AFP)

ETA-leder arrestert i Frankrike

Fransk politi har arrestert den angivelige lederen for den baskiske separatistgruppen ETA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Garikoitz Aspiazu Rubina alias «Txeroki» ble arrestert i løpet av natt til mandag i Pyreneene, melder BBC.

«Txeroki» er mistenkt for drapet på to politimenn fra den spanske sivilgarden i den franske byen Capbreton i 2007 sier den franske innenriksministeren Michèle Alliot-Marie i en uttalelse.

Spaningsoperasjon

De to politimennene ble drept under en spaningsoperasjon på mistenkte ETA-medlemmer. Drapene førte til store demonstrasjoner mot ETA i den spanske hovedstaden Madrid. En mann og en kvinne ble arrestert av fransk politi kort tid etter drapet, men det ble hevdet at også en tredje person var involvert.

ETA-leder. (Foto: EPA/SCANPIX)
ETA-leder. (Foto: EPA/SCANPIX)

820 drap

Tidligere i november uttalte den spanske innenriksministeren, Perez Rubalcaba, at to arresterte ETA-medlemmer hadde røpet at «Txeroki» var medskyldig i drapene på de to politispanerne.

ETA er mistenkt for å stå bak 820 drap gjennom de 40 årene organisasjonen har kjempet for et selvstendig Baskerland i Spania. Organisasjonen som står på listen over terrororganisasjoner i verden har blant annet stått bak en lang rekke bilbomber i Spania.

Bombeangrep

Arrestasjonen av «Txeroki» kan være det største slaget mot ETA siden arrestasjonen av organisasjonens politiske leder, Javier Lopez Pena, i mai. Han ble tatt i en felles aksjon mellom spanske og franske politistyrker i den franske byen Bordeaux. Lopez Pena skal stå bak ordren om et bombeangrep mot flyplassen i Madrid i desember 2006.

Denne aksjonen førte til brudd i den 14 måneder lange våpenhvilen mellom spanske myndigheter og ETA.

Helgens arrestasjon av den antatte lederen er et nytt stort tilbakeslag for den baskiske separatistgruppen som kjemper for selvstyre i regionen Baskerland.