Det brant lenge i boligblokken i Fjellveien i Ålesund. Hele blokken ble flytter 5   7 meter etter at grunnen på oversiden av blokken raste ut. (Foto: SCANPIX)
Det brant lenge i boligblokken i Fjellveien i Ålesund. Hele blokken ble flytter 5 7 meter etter at grunnen på oversiden av blokken raste ut. (Foto: SCANPIX)
aalesund_huset2
aalesund_huset2

Rasrapporten er klar

Det ligger an til lovendringer etter rasulykken som førte til at en boligblokk kollapset i Ålesund i mars i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag presenteres rapporten om rasulykken i Ålesund, som krevde fem menneskeliv da blokka i Fjelltunveien 31 raste sammen 26. mars.

Følg pressekonferansen direkte i videovinduet øverst i saken fra klokka 10.30.

Det ble satt ned et eget utvalg til å granske saken, og ifølge Sunnmørsposten vil utvalget foreslå flere endringer i plan- og bygningsloven for å forhindre liknende tragedier.

Det er også ventet at utvalget vil foreslå at geoteknikk i framtida må bli en del av kommuneplanene.

Tv2nyhetene.no følger saken

Rasstedet i Ålesund. (Foto: SCANPIX)
Rasstedet i Ålesund. (Foto: SCANPIX)

20 mennesker befant seg i den seks etasjer høye boligblokka da steinskredet løsnet ved 03.30-tiden den fatale natten. Beboerne våknet av et kraftig drønn. 15 mennesker ble reddet ut, mens fem omkom. Flere hundre beboere ble evakuert fra bygningene rundt.

Se unik video fra ruinene
Les også:Alt om raset i Ålesund

Hentet ut de omkomne

Operativ leder og brigadesjef i Oslo brannvesen, Ståle Lindhart, hadde ansvaret for å hente ut de omkomne av boligblokken.

- Det var et overveldense syn som møtte oss. Vi hadde sett det på TV, men å komme så nært innpå gjorde at man fikk et helt annet inntrykk. Man blir ydmyk i forhold til det man skal gjøre, sier Lindhart til TV 2 Nyhetskanalen.

Geologer, byggteknisk personale som hadde tegnet blokka, entreprenører og de som hadde vært i bygget ble kontaktet. Det etiske ble også viktig.

- Vi tenkte på at vi skulle ha en tone på skadestedet så folk utenfra ikke ble stltt. Ved funn skulle vi stoppe arbeidet, la politiet gjøre jobbe sin, og ta vedkommende ut på en verdig måte, forteller Lindhart.

Brigadesjefen er spent på resultatet av granskningsrapporten.

Dødsblokka i Ålesund. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Dødsblokka i Ålesund. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)