Kim Holmen  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Kim Holmen (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

NFFs skrekkeksempel

Lyn kan havne i 2.divisjon. Det skal skremme norske klubbledere.

Mens Lyn-ledelsen jobber febrilsk for å hindre at klubben mister lisensen og blir degradert, retter NFF-president Sondre Kåfjord en advarende pekefinger til de klubbene som fikk lisens for 2009.

- Det å miste lisens er så dramatisk. Når man nå ser at en klubb kan kommer i den situasjonen så ringer det klokker mange steder for dit ønsker man ikke å komme. Vi har én klubb som er i en spesiell situasjon, men vi har 41 som har passert nåløye og det viser at det ikke er dramatikk over dette. Men det er alvor, sier Sondre Kåfjord til TV2 Sporten.

Etter det TV2 kjenner til er klubber som Lillestrøm, Trømsø, Start og Sandefjord blant de klubbene hvor økonomien er så presset, at NFF har satt dem under overvåkning.

- Det er stramt. De må overvåkes. Vi vet at vi går inn i en periode med inntektskurve som går nedover. Da er det slik at klubbene får ekstra rapportering og føles opp nøye.

Sondre Kåfjord  (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Sondre Kåfjord (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Hvis kke klubbene klarer å justere seg etter kravene fra forbundet, kan konsekvensene bli dramatiske.

- Det kan resultere i at det er klubber som mister lisensen og det vil jo være veldig trist. Jeg har tro på at klubbene er bevisst det ansvaret. Det er så store konsekvenser at de vil hindre at det skjer.

Kåfjord mener at de klubbene som har mottatt lisens, har i sine søknader vist at de forstår alvoret norsk fotball er inne i. For etter flere år med en fantastisk økning i omsetningen, må klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen forberede seg på helt andre økonomiske tider. Fotballpresidenten har en teori på hvorfor:

- Vi har trange tider – med finanskrise og alt. I tillegg til det har det vært en voldsom ekspansjon på lønnsnivået de siste årene og det har nå nådd taket.

- Har det vært elendig økonomisk styring fra klubbledernes side?

- Slike ord vil jeg ikke bruke, men det finnes eksempler på at man har vært litt for ekspansive på lønnssiden. Men at 41 er gjennom nåløye viser vel at det er blitt satt fokus på økonomistyringen, mener Kåfjord.