- Det er som å danse tango

FNs spesialutsending Olusegun Obasanjo har fått lovnader om en våpenhvile i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda sier ja til å støtte en fredsmekling for Øst-Kongo, etter å ha møtt FNs spesialutsending Olusegun Obasanjo i Jomba i Nord-Kivu søndag, melder Reuters.

- Han ba oss om å fortsette å støtte fredsprosessen. Det er vi enige i, sa Nkunda.

Humanitær korridor
Nkunda sier han også vil respektere en våpenhvile og åpne en korridor for humanitær hjelp til flyktninger. Samtidig skal han har bedt Obasanjo om å si til president Joseph Kabila at regjeringen og dens soldater også må respektere våpenhvilen.

Spesialutsendingen selv sier samtalene med Nkunda gikk svært bra.

- Nkunda ønsker å opprettholde våpenhvilen. Men det er som å danse tango, man kan ikke gjøre det på egen hånd, sier Obasanjo.

Obasanjo innledet samtaler med opprørslederen Laurent Nkunda øst i Kongo, etter å ha hatt møter med Kabila i Kinshasa på lørdag. FN og Obasanjos mål er å unngå at dagens konflikt skal utvikle seg til en repetisjon av krigen mellom 1998 og 2003, da seks naboland ble dradd med i konflikten.

Nkunda tok selv initiativ til møtet, fortalte Obasanjo, tidligere president i Nigeria, til journalister i Kongos hovedstad Kinshasa lørdag.

Nye kamper
FN-kilder meldte søndag at nye, harde kamper er brutt ut mellom regjeringsstyrker og styrkene til Nkunda i nærheten av Ndeko, 110 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.

- Kampene begynte rundt klokken sju, sa FN-styrkens talsmann Jean-Paul Dietrich.

- Det er vanskelig å si hvem som begynte, men vi kan bekrefte at kampene var mellom opprørerne og regjeringssoldater.

Ifølge Nkunda var disse kampene «ikke et problem» og han skal ha vært i kontakt med myndighetene for å forsøke å stoppe dem. Samtidig anklager Nkundas talsmann, Bertrand Bisimwa, regjeringssoldater for å stå bak søndagens angrep.

- Hæren angrep oss i morges, og - som vi har advart om - så har vi bestemt oss for å presse vi dem tilbake til vi ikke lenger anser dem for å utgjøre en trussel, sier Bisimwa, som mener de tlikevel ikek vil true en fredsprosess.

DANSET
  SAMMEN: Opprørsleder Nkunda og spesialutsending Obasanjo møttes søndag.
DANSET SAMMEN: Opprørsleder Nkunda og spesialutsending Obasanjo møttes søndag.

- Obasanjo er ikke blind. Han vil se hvem som er ansvarlig for kampene. Mens han snakker om fred, angriper regjeringen oss.

Mange år
De siste måneders kamper mellom opprørerne og regjeringssoldater, støttet av lokal Mai mai-milits, har drevet rundt 250.000 mennesker på flukt. Nødhjelpsorganisasjoner kaller situasjonen en katastrofal humanitær krise, og det rapporteres om voldtekter, drap og kidnapping av barn som brukes til soldater.

Årsaken til konflikteni Kongo ligger flere år tilbake i tid. Etter folkemordet i Rwanda i 1994, flyktet mye av hutumilitsen, som sto bak drapene på rundt 800.000 tutsier, til nabolandet Kongo. Det førte til to kriger på slutten av 90-tallet, som kostet fem millioner mennesker livet, hovedsakelig på grunn av sult og sykdom.

I 2004 avslo Nkunda, som er tidligere general i hæren, betingelsene for en våpenhvile. Han beskylder fremdeles Kabila for å utruste og bruke hutumilitsen fra Rwanda, mens Kabila på sin side anklager tutsiregjeringen i Rwanda for å støtte Nkunda.

Les også: Bruker voldtekt som våpen