Klar til å diskutere rakettskjold

Russland toner ned retorikken og er nå villig til å diskutere rakettskjoldplanene til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands president, Dimitri Medvedev, sier det er en mulighet for å løse den anspente situasjonen rundt rakettskjoldplanene til USA.

- Russland er klar til at diskutere de eksisterende missilskjoldsplaner med USA, sier Medvedev, som er i Washington i forbindelse med det internationale finanstoppmøte.

Mildere tone
USA planlegger som kjent å utplassere raketter i henholdsvis Polen og Tsjekkia. Russerne har reagert kraftig på dette, og uttalt at rakettskjoldet egentlig er rettet mot Russland, ikke mot raketter fra stater som Iran eller Nord-Korea, slik det er blitt sagt fra amerikansk side.

Medvedev har tidligere sagt at Russland vil sabotere USAs våpenskjold. Han har i tillegg truet med å utplassere Iskander-raketter i Kaliningrad-område, noe Nato har uuttrykt sterk bekymring for.

Lørdag hadde den russiske presidenten en mildere tone, og sa at Russland ikke vil ikke gjøre noe før amerikanerne «tar det første skrittet», ifølge Reuters.

Bedre tider i møte
- Jeg tror vi kan løse dette problemet, enten ved å bli enige om et globalt rakettforsvar eller i det minste finne en løsning på det eksisterende programmet, som Russland kan godta, sier Medvedev.

Han mener at forholdet mellom Russland og USA går bedre tider i møte når Barack Obama i januar offisielt overtar presidentembetet i USA. Medvedev har tidligere sendt gratulasjoner til USAs kommende president.

- Jeg regner med en konstruktiv dialog med deg, bygget på tillit og med utgangspunkt i begges interesser, het det i gratulasjonen.