Enige om krisetiltak

G20-landene har kommet fram til en enighet etter tøffe forhandlinger i Washington D.C.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederne for G20-landene, som består av EU og de 19 største økonomiene i verden, var samlet i Washington D.C. lørdag for å diskutere hvordan verden skal forhindre at finanskrisen eskalerer.

Verdenslederne ble enige om at de vil arbeide sammen for å gjenopprette den økonomiske veksten og reformere verdens finansmarkeder, melder Reuters.

- Vårt arbeid vil bli styrt av en felles tro på at markedsprinsippene, frihandel og investeringsregimer, samt effektiv regulering av finansmarkedet vil føre til dynamikk, innovasjon og entreprenørskap som er essensielt for økonomisk vekst, sysselsetting og fattigdomsreduksjon, opplyste G20-landene i en felles erklæring etter lørdagens forhandlinger.

Les erklæringen i sin helet her.

Utarbeide forslag
President George W. Bush sier at finansministerne i G20-landene har fått oppgaven med å utarbeide forslag til nye reformer og regelverk for finansmarkedene. Deretter er det duket for et nytt krisemøte i april.

- Vi skal tilpasse våre finanssystemer til det 21. århundret, sa Bush på slutten av toppmøtet som varte i fem timer.

Brasils utenriksminister Celso Amorim opplyste at lederne var blitt enige om å tilrettelegge for en nye global frihandelsavtale som skal være på plass innen uker, melder BBC.

Hensikten er å oppheve handelsbarrierene, slik at land som er avhengig av eksport ikke skal rammes ytterligere av krisen.

G20-landene står for 85 prosent av verdenshandelen.

Storbritannias statsminister Gordon Brown kom med et ønske om at G20-landene skulle koordinere styringsrenten for å få fart på forbruket.

Men forslaget ble avvist og erklæringen fastslo at det skulle være opp til hvert enkelt land om de ville senke styringsrenten, melder Reuters.

Obama glimret med sitt fravær
Påtroppende president Barack Obama var ikke til stede under toppmøtet, men sendte tidligere utenriksminister Madeleine Albright som sin stedfortreder. Obama tiltrer som president 20. januar.

Eurosonen er allerede i resesjon og det forventes at USA følger etter i fjerde kvartal. Standarddefinisjonen på resesjon er to påfølgende kvartaler med økonomisk tilbakegang.

Fakta

G20

* Uformelt forum som skal fremme diskusjon mellom ledende industrialiserte land og ledende utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål.

* Medlemlandene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg deltar representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

* Hvert år møtes medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer.

* G20 representerer 85-90 prosent av verdens BNP, 80 prosent av verdens utenrikshandel, og to tredeler av verdens befolkning.

(Kilde: NTB)