luksusstopp_680 (Foto: TV 2)
luksusstopp_680 (Foto: TV 2)

Nå kutter vi på luksusen

Finanskrisen gjør at luksusforbruket stuper i Norge. Dermed går stadig flere bedrifter konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn strammer livreima og kutter forbruket på grunn av finanskrisen. Og det er luksusvarer vi kutter først. Handelsbransjen varsler nedbemanning for første gang på mange år.

- Det brukes mindre penger, og det er lavere aktivitet i økonomien. Spesielt går dette utover våre innkjøp av møbler og klær. Dagligvarer går som normalt, sier Jarle Hammerstad, informasjonssjef i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

Flere konkurser

Bedriftene går vanskeligere tider i møte ettersom vi shopper mindre enn før. Mange bedrifter har allerede gått konkurs. Tall fra Brønnøysundregistrene viser at 385 bedrifter gikk konkurs og 91 ble tvangsavviklet i oktober i år. En økning på henholdsvis 36 og 54 prosent fra året før.

Møbeldesignbutikken Robert Tandberg i Posthallen i Oslo sentrum er en av butikkene som har gått konkurs. Finanskrisen og et sviktende marked førte til at designmøblene til slutt måtte auksjoneres bort.

Tilbake til Gran Canaria

Reiseselskapene mener nordmenn reiser mest av alle i Europa, men også de merker at vi nå bruker mindre penger på ferier.

- Vi ser jo at luksusreiser, og de dyreste reisene, til for eksempel Maldivene, er de som går dårlig nå. Det er reisene som ligger i de øverste prisklassene. Vi søker tilbake til det tradisjonelle, der "hytta og Syden" er det som gjelder. Spania og Hellas, og andre områder rundt Middelhavet er det som går først. I tillegg er Tyrkia veldig populært i 2009, sier Lena Petersson, informasjonssjef i Star Tour.

Bygger luksuskvartal

Noen selskaper satser likevel på at nedgangstidene vil snu. Søylen Eiendom satser stort, og bygger et helt nytt luksuskvartal på Egertorget i Oslo sentrum. 850 millioner kroner bruker eiendomsutvikleren på en innvendig handlegate med over 20 butikker med internasjonale merker.

- Vi må ta noen sjanser. Vi startet med dette prosjektet før finanskrisen slo til. Omsetningen kan bli litt lavere enn vi har regnet med i starten, men dette prosjektet bygger vi for flere tiår fremover. Vi satser på at finanskrisen er helt over om et par år, sier Carl Erik Krefting, eiendomsutvikler i Søylen Eiendom.

Dessuten søker nordmenn til hjemmekos i nedgangstider. Det betyr mer kaffe på kaffebarer, magasiner og undertøy. Og det kan igjen sette fart på feriedrømmene og den økonomiske aktiviteten.