Leder i Kriminalomsorgens yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, svarer på spørsmål om situasjonen i norske fengsel kl. 10 torsdag morgen. (Foto: TV 2)
Leder i Kriminalomsorgens yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, svarer på spørsmål om situasjonen i norske fengsel kl. 10 torsdag morgen. (Foto: TV 2)

Inspirert av politiet

Politiets høylytte lønnskamp får andre yrkesgrupper til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som vokter drapsmenn, voldtektsforbrytere og ranere har en tøff hverdag bak murene. Etter å ha blitt inspirert av politiets lønnskamp kommer derfor fengselsbetjentene på banen.

Sammen med offiserer og tollere roper nå et varsku til myndighetene om at deres lønn og arbeidssituasjon er like ille som for politiet.

Inspirert av politietaten

- Det politiet har satt søkelys på er bra, men slik står det til hos flere av oss. Og da mener vi at politikere må tenke helhet og ta med alle, ikke bare en etat, sier leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, til TV 2 Nyhetene.

Derfor har fengselsbetjentene sendt et felles brev med forbundslederne for yrkesbefal og tollere - til de politiske partiene på Stortinget.

Sykemeldinger

Skal dere også plutselig sykemelde dere?

- Nei, vi blir ikke plutselig sykemeldte. Vi tar tran slik at vi holder ut til lønnsoppgjøret 1. mai. Men det er klart at med det nære samarbeidet vi har med politiet og med det viruset som går der, er det alltid risiko for smitte, svarer Svenkerud.

Hva betyr det?

- Det betyr at allerede i dag er det noen som går og småhoster litt og nyser i gangene. Vi klarer foreløpig å holde det i sjakk, men det følges nøye med på hva som skjer nå.

Er dette en trussel?

Nei, dette er en realitetsorientering, sier lederen av KY.

Lokomotivet i systemet

Ifølge Aftenposten vil forbundslederne vurdere ny strategi dersom politiet skulle få økte midler i tariffperioden. For politiet er nå et forbilde.

- Vi ser at de nå leker et lokomotiv i systemet og da må de regne med å ha med noen vogner. Og vi er med, avslutter Svenkerud.