Nordmenn satser på aksejfond i nedgangstider, fastslår Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.  (Foto: Holm,Morten/SCANPIX)
Nordmenn satser på aksejfond i nedgangstider, fastslår Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening. (Foto: Holm,Morten/SCANPIX)

Norske aksjetøffinger

I oktober kjøpte nordmenn aksjefond for over en milliard kroner netto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er det på tide å slå hull på myten om at nordmenn kjøper på topp, og selger i panikk når kursene raser.

- Nordmenn har aldri innløst massivt når aksjene stuper, sier Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

- Og nå viser oktobertallene at nordmenn faktisk sparer aktivt langsiktig i aksjefond, til tross for at det regner og er storm og elendighet i aksjemarkedet.

Milliardkjøp

I oktober ble det innløst aksjefond for 1,4 milliarder kroner i Norge, men samtidig ble det solgt aksjefond for hele 2,6 milliarder kroner, til tross for at aksjemarkedet nærmest var i fritt fall. Det slår et solid hull på myten om at nordmenn alltid selger på bunn, og at det er et sikkert tegn på aksjeboble når taxisjåførene begynner å selge.

- Det vi ser er at folk innløste mindre enn normalt i oktober og de tegnet vesentlig mer enn de pleier, så tallene avliver effektivt den myten, som for øvrig er sterkt diskriminerende overfor taxisjåfører, påpeker Lasse Ruud.

- Godt skodd

Ruud får støtte av John Petter Tollefsen i AksjeNorge.

- Jeg tror de som hadde panikk, de er på en måte ute av dette, så de som er igjen nå er ganske godt skodd for å bli med gjennom dette her, sier Tollefsen.

- Jeg tror svært mange ser sammenhengen mellom aksjemarkedet og realøkonomien, og at denne om en stund til hektene igjen. Da er det nok fornuftig både å holde på det man har og kanskje investere litt mer.

275222

Is i magen

Ulla Listerud i aksjeklubben Septimus deltok nylig deltok på et seminar om investoratferd i regi av AksjeNorge, og hun uttrykker optimisme på vegne av de ni nabokvinnene fra Ski i Akershus som er med i klubben.

- Vår investeringsstrategi er jo at vi har ikke så veldig hastverk, så vi kan ha litt sikt på våre investeringer. Vi foretar nå noen litt forsiktige kjøp, det gjør vi, sier Ulla Listerud.

- Etter en nedgang så kommer det en oppgang, og så er det jo gyldne tider å investere hvis man har litt penger.

Lasse Ruud, som representerer bransjen, er sjeleglad for at norske investorer har is i magen.

- Det betyr at vi begynner å tenke langsiktig og ikke blir revet med av aksjemarkedenes kortsiktige psykologi.