Forrykende sluttspurt på Wall Street

Ville tilstander da investorene bestemte seg for at de ville ha aksjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Investorene på Wall Street bidro til en forrykende avslutning torsdag kveld. Det som ble en uvanlig volatil børsdag endte solid i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 endte opp mellom 6,5 og 7 prosent.

Aksjeverdier for 1.000 milliarder dollar ble radert bort de tre siste dagene. Nasdaq-indeksen begynte dagen på det laveste nivået på fem år, mens Dow Jones indeksen stupte til under 8.000 poeng. Da dagen var omme hadde de to indeksene tatt igjen mer enn det tapte, og Dow Jones sluttet trygt plassert høyt oppe på 8.800-tallet. Den brede S&P 500-indeksen passerte og endte over 900 poeng.

Posisjonerer seg
Posisjonering i forkant av det forestående G20-møtet og følelsen av at det meste av dårlig nytt er bakt inn i prisene ga et voldsomt rally. Tidligere på dagen kom det tunge nyheter markedet slet med å fordøye. Igjen er det arbeidsmarkedet som klart viser tegn til at den amerikanske økonomien er i en resesjon.

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med hele 32.000 personer til 516.000 i forrige uke. Det viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Dette er det høyeste nivået som er målt siden 2001. Samtidig steg den videreførte ledigheten med 65.000 søkere til 3.897.000. Det betyr at antall amerikanere som må søke om fornyet ledighetstrygd etter de første ukene er det høyeste siden januar 1983

- Dette markedet har priset raskt inn noen skikkelig dårlige nyheter, sier sjefstrateg Art Hogan i Jefferies & Co til Marketwatch.

I tillegg kom brikkeprodusenten Intel med et overraskende resultatvarsel, mens Wal-Mart viser at det fortsatt går an å lokke amerikanerne til butikkene.

- Vi vet at arbeidsledighetsraten går opp, det er hva som skjer i resesjon. Vi kjenner til at folk ikke kjøper PC-er, så Intels forhåndsvarsel var stort sett ventet, og vi vet også at Wal-Mart fortsetter å være lederen innen detaljhandelen. Folk shopper, de bare nedskalerer, sier Hogan til Marketwatch.

- Flokkmentalitet
At det svinger så voldsomt er et tegn på usikkerhet.

- Det er flokkmentalitet, sier aksjetrader Ryan Larson i Voyageur Asset Management til nyhetsbyrået AP.

Da det først begynte å stige mot slutten av dagen gikk det fort.

- Vi startet å gå høyere og du vil ikke være den siste på båten, sier Larson

Intel og Wal-Mart
Kvartalsrapporten fra Intel Corp skuffet investorene etter at selskapet guidet ned utsiktene for inntjeningen fremover. Intel varslet at salget i fjerde kvartal kan komme til å falle med 20 prosent, noe selskapet ikke ventet bare for en måned siden, da selskapet var ute med estimater.

Intel-aksjen steg til slutt over 6,7 prosent.

Verdens største varehuskjede Wal-Mart la i dag frem tall på linje med forventningene. Selskapet kutter imidlertid på utsiktene for hele året og fjerde kvartal. Dette er nok et dårlig tegn på at forbrukssektoren i USA er i trøbbel.

Aksjekursen til Wal-Mart la på seg drøyt 4 prosent.

Krymper underskuddet
Det er også lagt frem tall fra handelsbalansen for september. Den viste at underskuddet på handelsbalansen falt til det laveste nivået på nær ett år. I september krympet handelsunderskuddet til 56,47 milliarder dollar fra 59,08 milliarder dollar i august. Augustunderskuddet ble revidert fra et underskudd på 59,14 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at handelsunderskuddet skulle ligge på 57 milliarder dollar i september.

General Motors Corp. og Ford Motor Co. steg begge mer enn 3 prosent i åpningen, men endte henholdsvis ned 4,2 prosent og opp 3,3 prosent. Senator Barack Obama har oppfordret Kongressen til å bidra med 50 milliarder dollar i krisehjelp til bilkjempene.

Nøkkeltall

Dow Jones +6,67% til 8.835,25 poeng
Nasdaq +6,5% til 1.596,70 poeng
S&P 500 +6,92% til 911,29 poeng