Nervene i spenn på børsen

Uvanlig store svingninger torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nervøse og usikre investorer ga en usedvanlig urolig dag på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen svingte mellom pluss og minus hele dagen, men da handelen var over hadde indeksen falt 0,31 prosent til 219,71 poeng.

Oljen stuper videre
Oljeprisen hadde også en urolig utvikling, og falt 3 prosent til 50,80 dollar per fat da børsen stengte. Tidligere på dagen ble kontraktene med levering i desember omsatt for over 53 dollar fatet.

Det internasjonale energibyrået, IEA, har nå offisielt gått ut advart mot lavere vekst i etterspørsel etter olje. Finansuroen og de økonomiske problemene verdensøkonomien står foran vil medføre lavere forbruk av blant annet drivstoff. Det gjør at IEA kutter etterspørselsveksten for inneværende år med ytterligere 330.000 fat per dag sammenlignet med forrige rapport i oktober. Samtidig kuttes vekstprognosen for 2009 med hele 670.000 fat per dag.

Den ukentlige oljelagerrapporten viser en uventet stor vekst i drivstofflagrene, men nivået på råoljelagrene forble uendret.

Nå fortsetter analytikerne å nedjustere sine anslag for oljeprisen. Meglerhuset Citigroup har tatt ned sitt estimat for oljeprisen for 2009 fra 90 dollar per fat i snitt til 65 dollar.

Citigroup har også jekket ned kursmålet i StatoilHydro til 160 kroner fra 185 kroner per fat. Torsdag steg likevel aksjen 0,27 prosent til 112,80 kroner.

Yara faller
I likhet med de amerikanske kunstgjødselsprodusentene ble aksjekursen i Yara sendt rett ned onsdag. Torsdag fortsetter nedturen for den norske gjødselprodusenten. Onsdag ble det klart at Kina ønsker å kutte i eksportavgifter på en rekke varer. Dette inkluderer gjødsel. Tidligere i år da det så ut til å være en knapphet på kunstgjødsel i markedene innførte de kinesiske myndighetene avgifter for kinesiske produsenter. Dette fikk gjødselsprisene til å stige. Denne avgiften blir nå høyst sannsynlig reversert. Det gir fall for produsentene utenfor Kina.

Yara-aksjen falt 5,20 prosent til 118,50 kroner og var blant de svakeste aksjene av de mest omsatte.

Opp for REC og Telenor
Solenergiselskapet REC er blant aksjene som har vært utsatt for mest aksjefallet de siste dagene. Torsdag ble det en etterlengtet opptur for aksjonærene da aksjekursen steg hele 9,52 prosent til 57,50 kroner. De amerikanske solselskapene falt markant, mens det tyske Q-Cells steg over 10 prosent. Q-cells er en av de største eierne i REC, mens den største eieren, Orkla, ble derimot sendt ned 2,96 prosent til 41 kroner.

Telenor-aksjen steg 3,8 prosent til 38,20 kroner. Det er første gang på fem handledager at aksjen ender i positivt. Aker Solutions steg 5,71 prosent til 37 kroner.