Politi680 (Foto: TV 2)
Politi680 (Foto: TV 2)

- Jeg er heldig som lever

To ganger har den unge politikvinnen blitt hardt skadd i tjeneste. Nå krever hun risikotillegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ung politikvinne innledet politiets fellesforbunds pressekonferanse med et sterkt vitnesbyrd om sin politihverdag.

Den unge kvinnen har jobbet i politiet i fem og ett halvt år, og har to ganger opplevd å bli hardt skadet i tjeneste.

Centimeter fra døden

- Den første gangen jeg ble skadet var i praksisåret i Levanger i Nord-Trøndelag.

Vi skulle pågripe en person i en stjålet lastebil som nettopp hadde gjort innbrudd i en butikk. Under pågripelsen ble jeg overkjørt.

Gjerningspersonen rygget lastebilen inn i en lyktestolpe og ble stående med dekket diagonalt på overkroppen min. Fra hoften og opp til skulderen. Etter at gjerningspersonen flere ganger prøvde å velte lyktestolpen kjørte han endelig fram igjen slik at makkeren min fikk dratt meg bort fra hjulet. Legene på sykehuset sa jeg hadde vært heldig.

Jeg hadde bare brukket tre ribbein og punktert en lunge. Hadde dekket kjørt noen centimeter lenger opp hadde jeg med stor sannsynlighet ikke overlevd.

Kamp for å overleve

- For cirka ett år siden var jeg på dagvakt på Majorstua politistasjon.

Makkeren og jeg ble sendt til ut til husbråk. Da vi sto i døren og snakket med partene var det rolig stemning. Brått og uten forvarsel ble jeg dratt inn i leiligheten. Døren ble låst med tre låser og makkeren min sto på utsiden.

Jeg ble utsatt for et massivt og voldsomt angrep fra gjerningspersonen. Jeg ble slengt rundt og slått. Det eneste jeg klarte var å prøve å holde meg på beina og beskytte hodet mot slagene. Det opplevdes som en kamp for å overleve.

Gjerningspersonen var ruset og peppersprayen min viste ingen tegn på å virke. Mens jeg var innen i leiligheten hørte jeg over sambandet at gjerningspersonen hadde et våpen inne i leiligheten. På det tidspunktet trodde jeg at jeg kom til å dø. På jobb.

På legevakten fikk jeg nok en gang høre at jeg hadde vært heldig. Jeg hadde kun fått en hjernerystelse, noen hevelser og kuler i ansiktet og hodet og to forstuede finger.

Risikotillegg

- Jeg kunne lagt vekt på utstyrsmangelen i politiet. Makkeren min i den siste hendelsen sto fortvilet på utsiden og prøvde å hakke seg gjennom døren med et lite brekkjern for det at vi ikke har nok åpningsutstyr på alle bilene.

Jeg kunne fokusert på dårlig bemanning i politiet. Det tok nesten ett kvarter før makkeren min fikk bistand på utsiden av leiligheten. Og jeg vet at dette er kort tid i forhold til mange andre steder i landet, men dette er sentralt i Oslo.

Jeg kunne ha trukket fram de altfor lave straffene for vold mot politiet. Og at dem gjør at jeg føler meg lite verdsatt.

Men jeg spør – er et risikotillegg for mye å be om? Jeg synes at vi fortjener det.

Ydmyke politikere

Slik åpnet debatten før politikere fra ulike partier kom til ordet. Politikerne fra alle partiene ble ydmyke i møte med den sterke fortellingen om hvordan politiets hverdag faktisk er.

- Dette er tredje gang jeg står her på politiets landsmøte. For første gang skal jeg gjøre noe som ikke er min fremste egenskap. Jeg skal prøve å være ydmyk, sier Thomas Breen fra arbeiderpartiet i sin innledning.

Fremskrittspartiet ba statsministeren gripe inn for å løse krisen i politiet. Siv Jensen krevde ekstra lønnsmidler til politiet, utenom lønnsoppgjøret. Hun krevde også at ulovlig overtid bør bli lovlig og godt betalt, og at et risikotillegg må komme på bordet raskt.

Se mer om politikernes forslag til løsning her: 275096