Kristin Halvorsen LIVE 131108 (Foto: TV 2)
Kristin Halvorsen LIVE 131108 (Foto: TV 2)

SV og SP sier nei

- SV tar dissens i spørsmålet om tjenestedirektivet, sier Kristin Halvorsen, leder i SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV ønsket å bruke EØS-avtalens mulighet til å reservere oss mot direktivet. Det fikk partiet ikke Ap med på, og måtte derfor ta dissens i regjeringen.

Står sammen med LO

Halvorsen sier at SV er bekymra for at direktivet vil undergrave arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår og svekke kampen mot sosial dumping. – Vi tar på alvor de signalene som er kommet fra fagbevegelsen. SV har stått sammen med LO i bekymringa for om direktivet kan føre til svekkelser i kampen mot sosial dumping og norske arbeidstakeres rettigheter. Denne usikkerheten står fortsatt, sier Halvorsen.

Ingen kan gi garantier

Argumentet for å innføre tjenestedirektivet har vært at det vil være bra for norske arbeidsplasser, og at LOs krav om garantier om vern av norske arbeidstakere vil bli innfridd.

- Det er ingen som kan gi politiske garantier for at LOs krav blir innfridd. Dette skyldes at tolkningen av tjenestedirektivet vil ligge hos domstolene, og ikke politikerne, sier Halvorsen.

Sp har også varslet dissens om denne saken. Arbeiderpartiet må dermed skaffe seg flertall for tjenestedirektivet sammen med bl.a. Høyre.

Her kan du lese Nei til EUs argumenter mot direktivet (pdf).