hmlogo (Foto: OLIVIER MORIN, © OM/ao)
hmlogo (Foto: OLIVIER MORIN, © OM/ao)

Vold og seksuelle overgrep hos H&M

En tysk dokumentar avslører grove overgrep mot ansatte på en Hennes og Mauritz-fabrikk i Bangladesh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske dokumentarserien Report Mainz har gravd opp historien. De intervjuet syersker som nylig har sluttet i fabrikken House of Sunshine som ligger i hovedstaden Dhaka.

Slavelønn

Hennes & Mauritz har butikker over hele verden. Dette
  bildet er fra en butikk i San Francisco, USA. (Foto: JUSTIN SULLIVAN,
  © js/cfh/dec)
Hennes & Mauritz har butikker over hele verden. Dette bildet er fra en butikk i San Francisco, USA. (Foto: JUSTIN SULLIVAN, © js/cfh/dec)
Syerskene fortalte at de ble slått og tvunget til å jobbe overtid flere døgn i strekk. De skal også ha fått fordeler hvis de hadde sex med formannen på fabrikken.

Månedslønnen var omkring 400 kroner i måneden. Noe som anses for svært lavt også i lokal målestokk, skriver Sveriges Radio på nett.

Oppvaskmøte

Informasjonssjef Kristina Stenvinkel i H&H i Tyskland sier til nyhetsbyrået TT at de har kjent til at det har vært problemer ved fabrikken angående arbeidstider og lønninger, men at opplysningene om overgrep er nye.

Ledelsen ved fabrikken skal tidligere ha fått fornyet tillit daman så at forholdene ble forbedret. Etter møter mellom fagforening og ledelse onsdag og torsdag, vil H&M vurdere om de skal bryte samarbeidet.

Satser på godt rykte

Hennes & Mauritz produserer 60 prosent av klærne sine i Asia. De siste årene har de satset sterkt på å framstå som en bedrift som er opptatt av miljø og humane forhold i produksjonen.