bellona
bellona

Trenger energirevolusjon

Verden trenger en energirevolusjon for å unngå en omfattende klimakrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hevder det internasjonale energibyrået i en rapport som ble lagt fram onsdag. Samtidig som olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte Europakommisjonen i Brussel onsdag formiddag, la det internasjonale energibyrået fram sin årlige rapport om verdens energiutsikter i London.

Temperaturøkning på seks grader

I skyggen av finanskrisa tegner rapporten et svært dystert bilde av utviklinga fram mot 2030.

Verden trenger stadig mer energi, bruken av fossile brennstoffer øker, og konsekvensene for klimaet hvis utviklinga fortsetter som nå beskrives som sjokkerende.

- Det er en meget dramatisk rapport - den fastslår at hvis vi fortsetter som nå med de trendene som er nå så vil verden fort kunne oppnå en temperaturøkning på seks grader - som er fullstendig katastrofe, sier Bellona-leder Frederic Hauge til TV 2

- Alvolig budskap

Og budskapet fra rapporten som leses av beslutningstakere over hele verden nådde også Brussel onsdag formiddag.

- Den har et alvorlig budskap i form av at toget er i ferd med å forlate perrongen så det understreker alvoret i klimaspørsmålet og ansvaret for den vestlige verden og den lederrollen vi må ta, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

For rapporten slår fast at verden trenger en energirevolusjon uten sidestykke i historien dersom man skal klare å begrense den globale temperaturøkninga til maks 3 grader.

- Denne rapporten bør få øynene opp på alle som jobber med dette temaet - det gir et scenario som får finanskrisa til å se ut som en parentes i verdenshistorien hvis vi ikke umiddelbart går løs på dette, sier Hauge.