Ny stygg smell på børsen

Oljeprisen stuper videre og det gir flukt fra Oslo Børs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig nytt fra Kina og et dypdykk for oljepris ga nok en elendig dag på Oslo Børs. Gigantene ledet an i fallet.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag falt hovedindeksen 7,45 prosent til 220,39 poeng og på to dager har børsen falt nær 13 prosent.

Oljeprisen i fritt fall
Det internasjonale energibyrået IEA har sagt at oppbremsingen verdensøkonomien kan tvinge dem til å kutte sine anslag for oljeetterspørselsveksten. Den månedlige rapporten kommer torsdag, men allerede har de kuttet etterspørselsveksten til det laveste på 15 år.

Finansuroen gjør at de ser for en etterspørselsvekst på 440.000 fat olje per dag for 2008.

Den negative tonen fra byrået ble ikke tatt godt imot av oljemarkedet. Frykten for at resesjonen kan få en større innvirkning på oljeetterspørselen enn tidligere antatt fikk prisen til å fortsette fallet.

Nordsjøolje med levering i desember falt 4,1 prosent til 53,43 dollar per fat, ved råvarebørsen i London. Nå venter markedet på hva oljekartellet OPEC vil foreta seg. Mange mener nøkkelen ligger i et betydelig produksjonskutt fra organisasjonen bestående av en rekke oljeeksporterende land.

Skremmeskudd fra Kina
Kina ble også sentral i fallet både i råvaremarkedet og ikke minst i aksjemarkedet. Detaljhandelen i det folkerike landet viser en vekst 22 prosent i oktober. Til tross for at dette er en høy veksttakt så er det en tilbakegang fra 23,2 prosent i september. Økonomene hadde ventet at veksten ville ligge på nivå med måneden i forveien.

Kinesiske myndigheter vil nå gjennomføre kutt i avgiften på en rekke av sine viktigste eksportgrupper for å bedre situasjonen landets meget eksportavhengige industri. Blant områdene som vil få nedsatt eksportavgift fra månedsskiftet er maskiner, arbeidsintensive produkter, noen kortprodukter, deler av stål- og kjemikalieproduksjonen, samt gjødsel.

Tidligere i år har Kina innført eksportavgifter på nettopp gjødsel, noe som har gitt et solid prishopp i gjødselsprisene. Det var før finanskrisen har medført et voldsomt prisfall. Yara-aksjen falt 8,42 prosent til 125 kroner på avgjørelsen.

I USA varsler elektronikkjeden Best Buy at de ikke vil nå tidligere finansielle mål. Pengene sitter lenger inn hos forbrukerne som er blitt avventende til å kjøpe nye varer. Det gir omsetningssvikt, med tilhørende svakere resultater. Dette er nok et tegn på at den amerikanske økonomien er i en resesjon.

Gigantene fikk unngjelde
Oljeprisfallet sendte StatoilHydro ned hele 10,71 prosent til 112,50 kroner. Ifølge Reuters skal de ha oppstått en gasslekkasje på Snorre-plattformen og at de har stengt produksjonen ved feltet. Det er usikkert når produksjonen kan starte igjen. Den norske oljekjempen ble suverent mest omsatt med 2,9 milliarder kroner. Totalvolumet på Oslo Børs lå på 6,8 milliarder kroner.

En konkurrent til REC leverte onsdag et resultat som havnet på linje med forventningene, men de ser seg nødt til å kutte i utsiktene. Det er den kinesiske produsenten av solceller, JA Solar, kutter guidingen sin betydelig og ligger under hva analytikerne forventer. Selv om de leverte en solid forbedring i tredje kvartal ser de at marginene vil falle, og at resultatet vil bli langt svakere.

Nyheten fikk REC -kursen til å falle bratt, og tidligere på dagen ble det kjent at Morgan Stanley har nedgradert Q-Cells til undervekst fra likevekt og kutter kursmålet til 36 euro fra 66 euro.

REC var en av de store taperne blant de mest omsatte aksjene og kursen endte ned 16,93 prosent til 52 kroner.

Striden mellom Telenor og den russiske milliardæren Mikhail Fridman fortsetter. Fridmans Altimo krever at Telenor redegjør for sin kjennskap til at Altimo er blitt avlyttet. Altimo hevder at noen spionerer og avlytter dem, men Telenor kaller de alvorlige anklagene som absurde og grunnløse.

Storbanken ING kutter kursmålet til Telenor til 45 kroner fra 110 kroner, melder Dow Jones Newswire. Det skjer etter at Telenor har gått inn i det indiske markedet. Telenor-aksjen falt 8 prosent til 36,80 kroner.