ONLINE: Utnytt potensialet i dine spill. Koble deg til online.
ONLINE: Utnytt potensialet i dine spill. Koble deg til online.

Har du kommet deg online?

Spilling over nett har eksplodert de siste årene. Det er morsomt, sosialt og utfordrerne.

Til en hver tid kan du møte andre mennesker fra fjernt og nær og den økende veksten kan vi nok takke spill som World of Warcraft og Counter-Strike for.

De tre selskapene (Microsoft, Nintendo og Sony) bak de nåværende konsoller har ikke vært nølende med kastet seg over dette og de leverer, men skuffer også på enkelte punkter.

Xbox 360

Xbox 360 har en nett-tjeneste med navnet LIVE. Tjenesten er krysskompatibel med PC og MSN og gjør det svært så enkelt å kommunisere. Du kan lett ved forespørsel og tastetrykk hoppe inn i spill, chatte med venner og «trashtalke» utfordrere.

LIVE vil få en noe forsinket oppdatering 19 november, som vil gjøre selve menyen tredimensjonal og mer brukervennlig. Det vil også være mulig å lage en personlig avatar (mistenkelig lik Miiene på Wii) som vil fungere som din identitet på din Xbox og LIVE.

De skal etter planen dukke opp i forskjellige spill og gjøre sin debutrolle i quiz spillet «Scene It?: Box Office Smash» der figurene erstatter spillerbildene(gamertag) fra forgjengeren.

Jeg må si jeg er litt solgt at alle har en liten figur som er utstyrt med et emosjonelt aspekter. Det gjør tjenesten mer morsom og personlig. Ellers ligger det nå et hav av innhold på torget (Markedplace).

Her kan du laste ned spill, demoer, videoer og ekstrainnhold til dine kjære spill.

Det er bra og komplett og det eneste «kjipe» med LIVE er at det vil koste deg en ca 600 kroner i året hvis du ønsker å få fullt utbytte av tjenesten. Det finnes et såkalt «silver» abonnement som er gratis, men da går du glipp av all den spillbare moroa du kan ha sammen med nære og nye venner.

SLAPP AV: Denne gutten har skjønt det. Slapp av og kos deg med hva spill kan by deg på.
SLAPP AV: Denne gutten har skjønt det. Slapp av og kos deg med hva spill kan by deg på.

Nintendo Wii

På Nintendo Wi-FI Connection Service (ingen tøffe forkortelser her) får du en trygg, forsiktig og gratis tjeneste. Mulighetene kan virker noe utdatert iforhold til de rivaliserende konsoller. Sender du en melding til en kompis blir han nødt til å gå helt tilbake til hovedmeny før han får lese melding du sendte for ca en time siden(ja, det kan ta driit lang tid).

Men Nintendo er kjent for morro for alle og her synes jeg de tar seg inn. Ting som Mii Contest der du kan stemme på dine og andres Miier(figurer) gir en artig opplevelse og Everybody Votes gir det muligheten til å se hvor lik du er andre Wii-eiere på moralske, teite og en smule personlige spørsmål. Wii Shop er kanskje min personlige favoritt. Her blir du servert en god porsjon nostalgi ved at det er mulig å kjøpe og laste ned gamle, gode titler fra NES, Super Nintendo og N64. Det hele går via et oppsett kalt «Channels(kanaler)» og det fungerer fint å navigerer seg fra det ene til det andre . Ellers har kun en håndfull av wii-spillene på markedet en form for online funksjonaliteter. De som er tilgjengelige er trygge, men ekstremt kronglete, da du må notere deg en 12 tolvsifret «Wii Friendcode» hvis du ønsker å kommunisere og spille med kjente. Dessuten gjør mangelen på en mikrofon matcher noe usosiale. Men med Wii Speak mikrofonen som etter planen skal utgis 5. desember for vi håpe det blir en slutt på det pinlige stillheten.

Playstation 3

Playstation 3 sitt PlayStation Nettwork(PSN) leverer en nokså lik tjeneste som LIVE.

Du kan laste ned spill, demoer, videoer og bonus innhold til spilla dine. I tillegg er det fett at de har slengt med en nettleser, for ulikt Xbox360(der det ikke er mulig) og Wii(der det koster deg spenn) er denne gratis og fungerer greit til enkel surfing. De fleste spillerne på Ps3 har online-muligheter og du kan bruke et hvilket som helst USB eller Bluetooth-headset til å kommunisere med venner og rivaler. Tjenesten i seg selv er helt gratis, men det kan dessverre merkes. Sony har en del å ta igjen når det kommer til brukervennlighet. Ofte er det kronglete og treigt å sette opp matcher med venner, og det faktum at du i mange spill må registrere en ny brukeridentitet gjør det hele mer jobb en morro. Ellers vil den snart tilgjengelige HOME tjenesten la PSN brukere lage en avatar (en personlig figur) som de kontrollere rundt i en virtuell verden. Opprinnelig var målet å skape et tredimensjonal nettsamfunn som skulle fungere som en base for spilling, kjøping og chatting men det har i senere tid etter en del forsinkelser, testing og negativ feedback blitt noe usikker på hva som vil være med og ikke i den endelige utgaven.

Det som er viktigst for meg og som jeg tror gjelder de fleste av oss er at det skal gå raskt og at det er forstålig. En del for mye navigering, knoting og venting passer seg særdeles dårlig når du kjapt vil hoppe inn i en runde Call of Duty eller FIFA og det er her jeg føler Sony og Nintendo har litt å lære fra sin konkurrent Microsoft.