syden (Foto: Gunnar Lie/Scanpix)
syden (Foto: Gunnar Lie/Scanpix)

Turister svindles under feriesolen

Mange nordmenn lokkes fortsatt til ferieklubbsvindel i utlandet

Nylig vedtok EU nye og strengere regler for å temme ferieklubbselgere, men fortsatt er det mange som biter på svindelen og lures for tusenvis av kroner. Norske og europeiske forbrukerorganisasjoner har nå startet med aksjoner på flyplasser og populære turistmål.

Endret timesharedirektivet
EU-parlamentet og Europakommisjonen har nå endret timesharedirektivet, der angrerett, forbud mot forskuddsbetaling og krav til opplysninger fra selgere av ferieklubber og timeshare står sentralt, skriver Forbrukerombudet.

- De nye reglene sikrer at forbrukerne er beskyttet også der de kjøper såkalte ferieklubber. Tidligere har regelverket kun vernet forbrukere som kjøpte timeshare - noe spanske og greske ferieklubbselgere lenge har utnyttet, sier juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerombudet Lars Grøndal

Aksjon på Gardermoen
For å forhindre at enda flere solsøkende nordmenn går i feriefella, aksjonerte Forbrukerrådet, Forbruker Europa og Forbrukerombudet onsdag morgen på Gardermoen. Utspekulerte ferieklubb- og timeshareselgere finner stadig nye måter å svindle turister for penger, og før den reisende vet ordet av det, kan reisekassa være tom, skriver Forbrukerombudet.

Turister på vei til Kanariøyene ble informert om de potensielle farene som timeshareselgere tilbyr dem på feriemålet, skriver Forbrukerombudet.

Også på reiseselskapenes hjemmesider, på feriefly og i informasjonsmøter og foldere på hotellene vil turistene nå i vinter advart mot pågående selgere av ferieklubber på feriemål i Spania og Hellas.

Produkter uten innhold
- Svindelen går ut på at selgerne lover et produkt, som oftest et luksuriøst opphold til sterkt reduserte priser, sier Lars Grøndal til TV 2 hjelper deg. Svindelen blir et faktum i det kjøperne oppdager at produktet de har betalt for ikke eksisterer.

- De har mange tvilsomme salgsmetoder. Det er mange forbrukere som har kjøpt skrapelodd på stranda. De som kjøper disse loddene vinner alltid. For å hente premien, som regel et kamera eller lignende, må man bli med loddselgeren til et hotell eller et leilighetskompleks, sier Grøndal.

Inne på hotellrommet blir man servert en lang salgspresentasjon på leie av hus, leiligheter eller eksklusive ferieopphold – alle til en svært billig penge.

Dyr forskuddsbetaling
Om man biter på svindelen, blir man bedt om å skrive under på en kontrakt, en forskuddsbetaling for å sikre deg det luksuriøse oppholdet. Denne forskuddsbetalingen varierer, men vanligvis ligger den på 1000 euro.

- Mange får da en link til en nettside som selgerne sier kun er for personer som har signert kontrakten. På denne siden finner man flere «tilbud», forteller Grøndal.

Seniorrådgiveren sier til TV 2 hjelper deg at i mange tilfeller virker ikke linken eller siden eksisterer ikke. Andre ganger får man en link til en nettside som er åpen for alle brukere.

- Fortsetter man å betale kontrakten kan det bli enda dyrere. Til sammen kan regningen komme opp i 200 000 kroner, sier Grøndal.

Topper klagetoppen
Ferieklubb- og timesharesvindel har de siste årene toppet klagelistene til Forbruker Europa. I 2007 lå slike saker på topp, mens i år ligger de foreløpig på en andreplass på listene.

- Jeg har ikke noe nøyaktig tall på omfanget, men vi registrerer et sted mellom 100 – 200 saker i året, sier Grøndal og advarer mot at dette bare er toppen av isfjellet.

Forbrukerombudet frykter at det er mange som har gått i fella, men som ennå ikke har tatt kontakt.

Mer effektiv håndheving
Tidligere har håndvevingen av de eksisterende forbrukervernreglene vært mangelfull i Spania, skriver Forbrukerombudet. Samarbeid mellom de europeiske forbrukermyndighetene kan nå føre til at det nye regelverket blir mer effektivt opprettholdt enn tidligere. Forbrukerombudet og deres søsterorganisasjoner videresender nå klager til spanske forbrukermyndigheter.

- Spanske myndigheter er forpliktet til å følge opp disse klagene. Dette løser ikke hele problemet med ferieklubbsvindelen i Spania, men vil bidra til en mer effektiv håndheving av forbrukervernreglene, sier Grøndal.

Hva er timeshare og ferieklubb?
Timeshare er retten til å bo i samme leilighet til samme tid hvert år i minst tre år. Ferieklubber tilbyr kortere medlemskap, med rett til ferier med rabatt.

I tillegg til timeshare omfatter det nye EU-direktivet også ferieklubber, videresalg og re-salg av timeshare, bytte av timeshare og andre langvarige ferieprodukter.

Viktigst for norske forbrukere er det at disse reglene implementeres i Spania og Hellas hvor det er flest klager mot ferieklubber, skriver Forbrukerombudet.