1958: Her ser vi en bekymret Eva Ramm foran oppvaskebenken hjemme på kjøkkenet. (Foto: Sverre A. Børretzen/Scanpix)
1958: Her ser vi en bekymret Eva Ramm foran oppvaskebenken hjemme på kjøkkenet. (Foto: Sverre A. Børretzen/Scanpix)

Kjendis over natten

Som ung husmor og psykolog oppdaget Eva Ramm fort at en akademisk utdannelse ikke betød noen ting. For å bli godtatt måtte hun være en god husmor.

Eva Ramm følte seg underdanig i forhold til alle de flinke husmødrene i miljøet hun flyttet til som ung husmor. Hun mente også at kvinner burde brukt talentene og kreftene sine på noe annet enn å ”slave for mann og barn”.

Skrev bok i protest

Hennes protest ble å skrive boka ”Med støv på hjernen”. Her møter vi husmoren Randi, som bor i en drabantbyblokk full av pliktoppfyllende husmødre. Den sosiale kontrollen er streng, og nåde den som glemmer vaskedagen sin! Randi opplever at hun nærmest vasker mannen ut av leiligheten, og inn i armene på en annen kvinne. Redningen blir å la oppvasken stå av og til, og heller bruke litt krefter på å forføre ektemannen.

Umiddelbar suksess

”Med støv på hjernen” kom ut i 1958, og ble en umiddelbar suksess. Kritikkene var overveldende. – Jeg ble kjendis over natten, - forteller Ramm. Plutselig skulle alle medier ha henne i tale, hun ble trukket med i alle slags debattpanel, og mottok brev fra lesere.

Ikke alle hyllet boken

Husmorforbundet var litt sure fordi de følte at hun latterliggjorde husmorarbeidet. De akademiske kvinnene var misfornøyde fordi de mente at når Ramm først satte fingeren på kvinnens posisjon i samfunnet, kunne de ha foreslått noe annet for henne, enn å skaffe seg sort neglisje og forføre ektemannen.

Mennene takket Ramm

Men mennene skrev takkebrev: - De var ikke interessert i at konene skulle slite seg ut med alt dette husarbeidet. De ville ha litt sengekos og sex, de, - humrer Eva Ramm. – Men det orket jo ikke husmødrene etter lang dags innsats i heimen!

1959:  Fra innspillingen av filmen
1959: Fra innspillingen av filmen

Jubileumsutgave

I år er det 50 år siden ”Med støv på hjernen” kom ut. Boka kom i seks opplag og solgte i over 50.000, og var i tillegg som skapt for film. Øyvind Vennerød rendyrket komikken og brukte A-laget av norske skuespillere til filmversjonen "Støv på hjernen", som ble en gedigen suksess - sett av 700.000. Nå er boka og finne i en jubileumsutgave med bonusmateriale fra originalutgaven og filmen.

I morgen møter du Eva Ramm i God morgen Norge kl 08.10