57.000 finner vil forby håndvåpen

Mange finner krever forbud mot håndvåpen. Innenriksministeren sier det er lite sannsynlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to skolemassakrer på ett år tar mange finner til orde for å stramme inn landets liberale våpenlov. I et opprop har mer enn 57.000 finner krevd forbud mot håndvåpen. Bunken med underskrifter er samlet inn i løpet av tre uker og ble overlevert innenriksminister Anne Holmlund tirsdag, men hun er skeptisk til et totalforbud, skriver Hufvudstadsbladet på nett.

- Våpenloven skal gjennomgås og reformeres der det er behov, og det kommer til å skje snart. Håndvåpen er en del av det vi ser på. Totalforbud ser jeg ikke på som et troverdig alternativ, sa Holmlund.

300.000 håndvåpen
Det finnes anslagsvis 300.000 håndvåpen i Finland. Kravet om å forby håndvåpen gjelder ikke våpen som brukes innen skyttersport eller jakt, men at det ikke skal være tillatt for privatpersoner som ikke har en gyldig grunn til å ha et slikt våpen (for eksempel på grunn av jobb).

I Finland er det 56 skytevåpen for hver 100. innbygger, mens USA topper statistikken med 90 skytevåpen for hver 100. innbygger.

Skrekkeksempler
Initiativtaker bak oppropet, Jan Behne, sier til avisa at han ikke kan forstå hvorfor Finland skal ha en så liberal politikk på området. Han sier håndvåpen, slik de definerer dem, er ment for å drepe mennesker på nært hold.

- Jokela og Kauhajoki er ekstreme skrekkeksempler på hvordan disse våpnene kan anvendes, sier han med henvisning til skolemassakrene i november 2007 og i september i år.