Satser 24 milliarder

StatoilHydro satser enorme summer i USA sammen med gassgigant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs største gassprodusent, Chesapeake Energy Corp og StatoilHydro, som er nest største gassleverandør i Europa, går nå sammen om en storsatsning på ukonvensjonell gass. De to selskapene vil i fellesskap utforske globale muligheter på dette området.

NA24 - din næringslivsavis

Avtalen innebærer at StatoilHydro i første omgang kjøper en 32,5 prosents andel i Chesapeakes skifergassområde i Marcellus formasjonen, som strekker seg over 7.300 kvadratkilometer i Appalachene i det nordøstlige USA.

Milliarder
StatoilHydro vil betale 1 250 millioner dollar i kontantvederlag, samt 2 125 millioner dollar i form av fremtidig dekning av 75 prosent av bore- og kompletteringskostnadene i perioden 2009 til 2012.

I norske kroner betyr det en samlet satsning på voldsomme 24 milliarder kroner. Det er en forutsetning for at StatoilHydro bærer brønnkostnadene fullt ut, at Chesapeake opprettholder en betydelig borevirksomhet.

Stort område
Avtalen vil omfatte mer enn 32.000 lisenser i de amerikanske delstatene Pennsylvania, West Virginia, New York og Ohio. Chesapeake planlegger å fortsette å kjøpe lisenser i landområder over Marcellus-formasjonen. StatoilHydro har rett til 32,5 prosents deltakelse i eventuelle nye lisenser.

Med denne transaksjonen har StatoilHydro ervervet framtidige utvinnbare ressurser på om lag 2,5-3,0 milliarder fat oljeekvivalenter (foe). StatoilHydros egenproduksjon av skifergass i Marcellus-formasjonen forventes å øke til minst 50.000 fat per dag i 2012 og minst 200.000 fat oljeekvivalenter per dag etter 2020.

StatoilHydro andel av fortjenesten fra lisensene vil være den samme som Chesapeke's. StatoilHydro forventer netto positiv kontantstrøm fra 2013.

- Vi har tatt et strategisk viktig steg gjennom dette samarbeidet med Chesapeake, en ledende amerikansk gassaktør, sier Helge Lund, konsernsjef i StatoilHydro.

- Avtalen er en viktig byggestein for vår allerede etablerte gassposisjon i USA, verdens største og mest likvide gassmarked. Fra før har vi kapasitetsrettigheter ved Cove Point LNG-terminalen, gassproduksjon fra Mexicogolfen og en organisasjon for gasshandel. Denne avtalen tar oss et langt steg videre, sier Lund.

Hull på hull
Begge selskaper mener at utviklingen av området kan støtte opp under boring av 13.500 til 17.000 horisontale brønner i de neste 20 årene med bruk av opp mot 50 borerigger. Kostnaden for hver brønn anslås til omkring 3,5 millioner dollar. Total utvinning per brønn anslås til 560.000 fat oljeekvivalenter

Transaksjonen forventes å bli fullført innen utgangen av året.