mortensgås_680
mortensgås_680

Gåsestek med rødkål

Denne oppskriften er for 6-8 personer

1 gås 5-6 kg

4 røde faste epler for eksempel Gravensten

salt pepper

ca 600 g store saftige svisker

6-7 dl innkokt kraft

ca 3 ss hvetemel til sausen / kraften

ev litt fløte

salt, pepper

Til kraft

Avskjær fra gås

2-3 stk fleskeben ( fra gris)

1 liten løk

1 gulrot

1 stk selleri

1 fedd hvitløk

1 kvist av frisk timian og merian ev 1 ts tørket timian og 1 merian

salt, pepper

2-3 dl rødvin

vann

Kraft

Begynn med å koke kraft . Brun avskjær fra gås ( se litt lenger ned i oppskriften) , ben og grønnsaker til bena er sjokoladebrune og fettet smelter ut av gåseavskjæret , hell på vin og la den koke inn til 2-3 ss. Tilsett vann til det dekker , kok opp, skum og la trekke uten lokk i ca 2 timer. Sil og kok inn til en kraft sjy/kraft ca 5 dl.

Gås

Skjær vinger og hals av gåsen. Fjern fett”klumpen” ved gumpen. Ta ut innmaten av gåsen.

La gåsen ligge fremme til tempering på kjøkkenbenken ca 3 timer før den stekes.

Varm stekeovnen til 250 celsius

Skyll og tørk godt av gåsen både inn og utvendig. Prikk gåsen med en stekegaffel. Skyll eplene og del dem i båter. Gni gåsen inn og utvendig med salt og pepper. Vend litt salt og pepper inn i eplene og fyll eplebåter og svisker inn i gåsen .

Bruk en kjøttnål til å holde åpningen sammen eller sy dem sammen med litt bomullstråd. Bind lårene sammen .

Legg gåsen på rist over et stekebrett og sett i stekeovn. Stek i ca 20 min. Snu på gåsen slik at den ligger med ryggen opp og demp temperaturen til 150 oC, hell 6-7 dl vann i langpannen og stek gåsen videre i ca 3 timer.

Tilsett ev mer vann i langpannen under stekingen , slik at den ikke koker tørr.

Blir ikke skinnet sprøtt kan man ev sette gåsen litt under grillen ( eller sett stekeovn på høyeste temperatur).

La gåsen hvile i ca 20 min før den skjæres opp.

Saus

Hell sky og fett fra langpannen i et litermål. Avkjøl litt og skum av fettet. Bland hvetemelet i litt av fettet ( resten av fettet, avkjøles og fryses). Pisk fett og melblandingen i sjyen fra langpannen og den innkokte kraften.

Kok opp og la småkoke uten lokk til en kraftig smakfull saus. Smak til med salt og pepper og ev litt fløte .

Server gåsen med rødkål og karamelliserte poteter

(Kok potetene og surr dem i stekepanne med litt smør og sukker til de blir karamelliserte)

Rødkål

1 mellomstort rødkålhode

1 ss gåsefett ev ribbefett

1 ss balsamicoeddik

2 dl rødvin

1 ss karve

3-4 knuste allehåndefrø

1-2 dl 5 % eddik

ca 3 dl rips eller solbærsaft

salt, pepper

sukker etter smak

ev litt mer fett

Finsnitt rødkål og surr den lett i litt fett. Tilsett rødvin og balsamicoeddik og kok inn.

Tilsett krydder, eddik, ripssaft, salt, pepper og sukker etter smak. Kok opp og la trekke på svakeste varme i 3-4 timer.

Smak til med krydder og mer fett rett før servering.

Tips: Bruker du rødkål fra pakke smak til med litt mer karve , knust allehånde, litt rips eller solbærsaft et par epler i båter og fett fra gåsen. Kok sammen.

Flere oppskrifter fra Wenche finner du på artoftaste.no