Siv_1009 (Foto: SCANPIX)
Siv_1009 (Foto: SCANPIX)

NRK kalte Siv lesbisk

Carl-Erik Grimstad raser etter at NRK-kåsør omtalte Frp-formannen som lesbisk. Siv Jensen føler seg ikke krenket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg tror Bjerkaas (NRK-sjefen) fikk kaffen i vrangstrupen, sier en fortørnet Carl-Erik Grimstad til fagbladet Journalisten.

Det var i et NRK-kåseri som ble kringkastet på P2 at doktorgradsstipendiat Monica Wegling omtalte Frp-formann Siv Jensen som lesbisk.

Klikk her for å høre kåseriet (ekstern lenke)

- Jeg har bare i løpet av denne reisen fått en rekke grunner til å stemme Frp. Og legger vi til at partilederen selv både er pen og trolig lesbe også, så burde saken være opplagt. Men, og det kan jeg si med det samme, det kommer jeg altså ikke til å gjøre, sa kåsøren Wegling.

FORTØRNET: Carl-Erik Grimstad raser mot NRK, som kringkastet kåseri om Siv Jensen.
FORTØRNET: Carl-Erik Grimstad raser mot NRK, som kringkastet kåseri om Siv Jensen.

- Rolleblanding av kåsøren

NRK-kåseriet vekker sterke reaksjoner hos Carl-Erik Grimstad, som ikke begriper hvordan kåseriet har kunnet gå på lufta. Statsviteren Grimstad har tidligere publisert boken «Privatlivets ufred», som drøfter forholdet mellom offentlighet og privatliv og medieutviklingen innen dette feltet. Han mener det fortoner seg som «oppsiktsvekkende» at det ikke kommer frem i kåseriet at Monica Wegling er aktiv i homofilidebatten, og at hun selv er lesbisk.

Wegling har blant annet publisert en rekke artikler i tidsskriftet Løvetann, som frem til det ble nedlagt i 2003 var en viktig aktør i den homopolitiske debatten.

- Det er jo ikke mannen i gata som sier dette. Ikke er det Otto Jespersen heller. Jeg mener at hun blander rollene sine her, hvis dette er satire går det ikke umiddelbart fram at det ikke er NTNU-forskeren som snakker, sier Grimstad til Journalisten.

NRK: - Ikke negative reaksjoner

Wegling forklarer overfor fagbladet Journalisten at hennes karakteristikk av Frp-formannen ikke var ment som en «outing» eller uthenging, men mer i retning av et kompliment.

Avgjørelsen om å kringkaste kåseriet forsvares av Jo Raknes i NRK, som opplyser at de godkjente manuset i forkant.

- Weglings kåseri ligger godt innenfor kåseriets rammer, sier Raknes til tv2nyhetene.no.

Han legger til at de ikke har mottatt noen negative reaksjoner i etterkant av at det ble kringkastet. Avgjørelsen om å kringkaste kåseriet ble tatt på prosjektledernivå i NRK, opplyser Raknes.

- Føler meg ikke krenket

Siv Jensen sier i en kommentar til tv2nyhetene.no at hun ikke føler seg krenket av uttalelsene Wegling kom med i kåseriet.

- Jeg tar dette med stor ro, og klarer ikke å hisse meg opp over dette. Hadde jeg vært lesbisk, hadde jeg ikke hatt problemer med å stå frem med det. Men jeg oppfatter meg selv som heterofil, sier Frp-formannen som legger til at hun er av den oppfatning at seksuell legning er noe man ikke trenger å synse noe om.

At det ikke en en lokalradio, men NRK som står for kringkastingen av kåseriet, kommenterer hun slik:

- Hvis NRK mener at dette er noe å kringkaste, så får de mene det.