hodet (Foto: Sara Johannessen)
hodet (Foto: Sara Johannessen)

Stress kan føre til hukommelsestap

Noen sliter med å huske pensum til eksamen, andre føler at alderen spiller inn. Les alle svarene fra nettmøte med forsker på hukommelse.

Jeanette sendte inn spørsmål til Pål Johan Karlsen fordi hun fikk barn for 1,5 år siden og etter det har korttidshukomelsen blitt veldig dårlig. Hun sier at hun før glemte aldri noen ting, og hadde full oversikt over hvor alt befant seg til enhver tid. Nå surrer hun med nøkler, og må bruke lang tid på å prøve å huske hvor ting er.

Forsker Pål Johan Karlsen svarte Jeanette at det er helt normalt å huske dårligere under graviditet og når man har småbarn. Kroppen gjennomgår mye, og vi har utrolig mye å holde rede på. Det er også en stor læringsprosess som på sikt trolig har gunstig virkning på hukommelsen. Videre svarer Karlsen at Jeanette har skapt og skaper minner for livet. Hun vil nok bli overrasket senere over hvor mange detaljer hun kommer til å huske av alt som har skjedd i disse travle årene. Karlsen anbefaler Jeanette å finne tid til seg selv, en treningsøkt eller en god bok.

Hukommelsen er som en bank

Vi tenker først og fremst på hukommelsen når den svikter. Hukommelsen er som en bank, du må ha satt inn noe for å ha noe å ta ut senere.

Signe Tynning og Nils Gunnar Lie tok en hukommelsestest direkte på God morgen Norge. - Veldig bra. Det sa forsker på hukommelse, Pål Johan Karlsen. Av 15 ting klarte programlederne sammen å huske 12.

Se video øverst:

Minne

Hva er et minne og hvordan jobber hjernen vår når vi skal huske dette minnet livet ut? Pål Johan Karlsen sier at sannsynligvis vil de fleste av oss ha lagret et "blitz-minne" i det vi fikk høre at Barack Obama var blitt president i USA. Av alt som skjer deg i løpet av dagen så er det bare en brøkdel som lagres i hukommelsen. Og flesteparten av disse minnene er flyktige og viskes ut innen kort tid. Hverdagslige sysler som, husket jeg å kjøpe alt jeg skulle i butikken? Eller, har jeg ikke sett den personen før?

Hodene våre lekker!

I en viss grad lider vi alle av en eller type amnesi. - Hodene våre lekker! Det sier Pål Johan Karlsen som anbefaler folk å sende "tidskapsler" i framtiden. Han mener at i stedet for å bruke så mye tid på å huske bakeover i tid, bør man heller begynne å huske framover i tid.

- Bestem dere for hva som skal utløse minnet i framtiden. I God morgen Norge forteller Karlsen hvordan du kan bestemme deg for å lagre et minne.

Nettprat

Korttidsminne og langtidsminne, amnesi og black-outs. Pål Johan Karlsen stilte til nettmøte, les alle svarene her: