ubåtfedje_680 (Foto: Kystverket)
ubåtfedje_680 (Foto: Kystverket)

Ubåt-vrak skal ikke heves

Vraket av ubåten utenfor Fedje skal bare dekkes til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rapport Kystdirektoratet la fram for Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i formiddag konkluderer de med at den beste løsningen er å dekke til vraket.

Det tyske ubåtvraket ligger to nautiske mil vest av Fedje i Hordaland og det er antatt at vrakdelene kan inneholde om lag 67 tonn metallisk kvikksølv.

Sissel Stormark er svært skuffet over forslaget fra Kystverket om å dekke til vraket av ubåten på Fedje. (Foto: MMS: Karl Valestrand/TV 2)
Sissel Stormark er svært skuffet over forslaget fra Kystverket om å dekke til vraket av ubåten på Fedje. (Foto: MMS: Karl Valestrand/TV 2)
- Omfanget og konsekvensene av mulige uønskede hendelser under en operasjon er større for hevingsalternativet enn tildekkingsalternativet og vi vurderer derfor tildekking som minst risikofylt, skriver Kystdirektoratet i en pressemelding i dag.

Lokalbefolkningen skuffet

- Jeg er veldig veldig skuffet over forslaget. Ubåten må heves, ikke dekkes til, sier Sissel Stormark til TV 2.

- Det er ikke mange på Fedje som blir glade over denne innstillingen og det er liten tvil hos meg at ubåten bør heves fremfor å dekkes til, ikke minst for å få ro rundt saken, sier ordfører i Fedje kommune, Kristin Handeland (Ap), til tv2nyhetene.no.

- Selv er jeg skuffet over innstillingen og hadde håpet de anbefalte heving, spesielt siden kystverket ikke skulle ta hensyn til det økonomiske aspekteret, sier ordføreren.

Se video av ordførerens reaksjon på innstillingen her. Artikkelen fortsetter under.

Senket under krigen

Den tyske ubåten U-864 ble senket den 9. februar 1945 av en britisk ubåt utenfor Fedje. Båten brakk i to deler og sank på 150 meter dyp.

Vraket ble funnet av Sjøforsvaret i mars 2003, og undersøkt for potensielle miljøfarer. Den store forekomsten av kvikksølv gjør den til et av vrakene på lista over mulige miljøbomber.