BEKYMRA?: Lurer du på om p piller er farlig eller ikke? Egil og Sigrid gir deg svarene på «Waschera».
BEKYMRA?: Lurer du på om p piller er farlig eller ikke? Egil og Sigrid gir deg svarene på «Waschera».

Er p-piller farlig?

I det siste har det vært mange nyhetssaker om det noen kaller ”p-pille-dødsfall”. Men hvilke bivirkninger har egentlig p-piller? Og er de egentlig farlige, eller er det bare hysteri?

Kan ha bivirkninger

P-piller er antagelig et av de vanligste prevensjonsmidlene for unge jenter. Det kan fåes på hos alle leger, selv om man er ung, og kan også brukes til mange andre ting. P-pillene inneholder nemlig hormoner som skal ta over kontrollen over eggløsninger i kroppen til en kvinne, slik at hun ikke blir gravid, men siden hormoner er signalstoffer som spres i blodet, kan de også virke på andre deler av kroppen. Et viktig spørsmål, som mange unge jenter er nysgjerrige på, er altså: hvilke andre virkninger kan p-piller ha?

Regulere menstruasjonen

I tillegg til å unngå å bli gravid, er en de vanligste bruksområdene for p-piller å regulere menstruasjonen. De fleste unge jenter opplever å ha uregelmessig menstruasjon fra tid til annen, og ved å bruke p-piller, vil man ta kontroll over mensen og dermed vite akkurat hvilken dag men kommer til å få mensen. Det finnes en bakside her også; noen p-piller kan gi forstyrrelser i mensen, f.eks. blødninger utenom den faste uken. Får du dette, bør du kontakte legen din; dette pleier nemlig å løse seg ved å bytte p-pille-merke!

Vektmyte

Mange hører også om at p-piller kan gjøre at man går opp i vekt, men dette stemmer ikke helt. Mange unge jenter begynner på p-piller før de er blitt ferdige med puberteten, eller når de har fått seg fast kjæreste. Hvis puberteten ikke er ferdig, betyr dette at man fortsatt vokser, og mange jenter tror at det er p-pillen som får dem til å øke i vekt, selv om det egentlig bare er en del av den naturlige veksten. For mange som begynner når de får fast forhold, kan vektøkningen også skyldes at man rett og slett ofte bruker mer tid inne sammen med kjæresten, og mindre tid på aktiviteter som forbrenner kalorier. Altså betyr ikke p-piller stort for vekten; det er alle de andre tingene som skjer med deg som bestemmer dette.

Redsel for blodpropp?

Den siste bivirkningen mange har hørt om, spesielt i det siste, er blodpropp. De siste ukene har det vært snakk om ”p-pille-dødsfall” og blodpropper i både aviser og annet, og mange skremmes av at tanken på å bruke p-piller. Heldigvis finnes det lys også i denne enden av tunnelen. Blodpropp er en sykdom som hovedsaklig påvirkes av genene våre, og det viktigste for utviklingen av blodpropp ser ut til å være familiens historie. Selv i familier med mange blodpropper, er p-piller ganske trygt; det finnes nemlig egne typer piller som nettopp er beregnet på å kunne brukes av jenter og kvinner i slike familier. Derfor bør du spørre foreldrene dine om det er blodpropp i familien før du går til legen for å få p-piller, hvis du ikke allerede vet det.

Ingen grunn til å være redd

I grunn er det ingen grunn til å være redd for p-piller. De er svært nyttige, enkle og bruke og brukes av millioner av kvinner verden over. Dersom du tror p-piller kan hjelpe deg, enten det er som prevensjon, til å kontrollere mensen eller andre ting du har hørt om, er alt du trenger å gjøre å dra til fastlegen din eller til en helsestasjon, så får du råd, svar på spørsmål og en p-pille som kan passe for deg. De ulike merkene er forskjellige i både bivirkninger og farger, men alle har en ting til felles; de hjelper deg å unngå å bli gravid inntil det passer for deg å bli det!