En kvinne i begynnelsen av 20 årene er alvorlig syk av svineinfluensa, og er lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
En kvinne i begynnelsen av 20 årene er alvorlig syk av svineinfluensa, og er lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Glemte å slå på pacemaker – døde

Få dager etter hjerteoperasjonen døde pasienten. Årsaken er trolig at St. Olavs Hospital glemte å slå på pacemakeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsene rundt dødsfallet etterforskes nå av politiet, samtidig som Helsetilsynet har opprettet tilsynssak.

En foreløpig obduksjonsrapport slår nemlig fast at pasienten, en mann i 70-årene fra en kommune i Midt-Norge, ikke fikk slått på pacemakeren etter en hjerteoperasjon.

- Dette kan bety at avdødes hjerte ikke har fått et elektrisk støt under et plutselig anfall av hjerteflimmer, heter det i rapporten ifølge Adresseavisen ifølge Aftenposten.

Slått av før operasjon

Mannen ble ifølge avisa operert i desember i fjor ved Klinikk for hjerte- og lunge kirurgi ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Fra før hadde mannen operert inn en pacemaker, men denne ble rutinemessig slått av før operasjonen som skjedde uten komplikasjoner.

Feilen skjedde imidlertid etter at operasjonen, da pacemakeren ikke ble slått på igjen. Få dager senere døde altså mannen.

- Første til å beklage

Ledelsen ved sykehuset i Trondheim er ordknappe rundt hendelsen med begrunnelse i den pågående politietterforskningen. Fagdirektør Gudmund Marhaug opplyser imidlertid at klinikken har gjennomgått sine rutiner etter at de ble gjort kjent med tabben.

- Vi er de første til å beklage hvis dødsfallet skjedde som følge av en glipp hos oss. Samtidig mener vi nå å ha sikret rutinene og prosedyrene våre slik at sjansen for at det eventuelt skal skje igjen er eliminert, sier Marhaugen til Adressa.