HOUSTON WE HAVE A PROBLEM: Jim O'Neill var på vei med dette flyet til Colchester i Essex da han plutselig mistet synet.  (Foto: AP / SCANPIX)
HOUSTON WE HAVE A PROBLEM: Jim O'Neill var på vei med dette flyet til Colchester i Essex da han plutselig mistet synet. (Foto: AP / SCANPIX)

Pilot mistet synet under flyging

Etter 40 minutters flyging ble piloten blind i 1700 meters høyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske piloten Jim O'Neill (65) fikk slag og mistet synet under en flytur fra Glasgow i Skottland til Colchester i den sørøstlige England forrige uke.

Piloten var alene i det toseters Cessna-flyet. Ifølge BBC mistet O'Neill synet i rundt 1700 meters høyde.

Offiser i det britiske flyvåpenet, Royal Air Force (RAF), Paul Gerrard, hadde akkurat avsluttet en treningsflyging i nærheten og ble tilkalt for å hjelpe den syke piloten.

Hør Gerrard guide O'Neill ned til landing (ekstern lenke).

Trodde han var blendet av solen

Andy Hynd satt i et flytårn ved en RAF-flybase ved Linton-on-Ouse. Han forteller at O'Neill først trodde han var blitt blendet av sollyset siden han hadde store problemer med å se instrumentene om bord i flyet. Men han skjønte fort at det var mye verre enn som så. Han så plutselig ingenting.

- Vi fikk han inn på vårt kontrolltårn. Først sa han at han var glad han kunne fortsatt fly. Så la vi merke til at flyet hans mistet høyde. Vi spurte om han ville fortsette slik. Da sa han nei, forteller Hynd.

O'Neill var ikke i stand til å lande flyet på den nærmeste flyplassen og ble derfor omdirigert til RAF Linton-on-Ouse.

- Han kunne fortsatt ikke se rullebane her, så han begynte å bli veldig stresset. Vi tenkte det var best å sende et fly til ham, forteller Hynd.

Fløy ved siden av

Paul Gerrard fløy sin Tucano T1 med rundt 50 meters avstand på siden av Cessna-flyet for å bringe O'Neill trygt ned. Herfra veiledet han O'Neill ved å fortelle ham om å ta til venstre og høyre, og når han skulle gå ned i høyde.

Landingen gikk utrolig nok bra, selv om 65-åringen ikke så rullebanen.

- Det er helt utrolig at vi klarte å guide en blind pilot. Det var en fantastisk innsats fra alle de involverte og vi er stolte over at vi fikk han trygt til bakken, sier en begeistret Hynd.

Den 65 år gamle Jim O'Neill ble tatt hånd om av medisinsk personell fra RAF før han ble sendt videre til sykehus.

Tilstanden skal ikke være alvorlig og han har nå begynt å få synet tilbake.

(Se intervju med sønnen Douglas O'Neill i videovinduet under)

272499