- 100 skoler nedleggingstruet

- Kommunene må spare og elevene får svi, mener Utdanningsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslaget for nærmiljøskolen anslår at rundt 1.000 skoler på grunnskolenivået til enhver tid har trusler om nedleggelse hengende over seg. Over 100 mindre skoler står i akutt fare for å bli lagt ned, skriver Nationen.

- Ut fra alle tilbakemeldingene vi har fått, ser det ut til at situasjonen i år er verre enn tidligere, sier nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet.

- Elevene får svi
Han forteller at medlemmene kontakter forbundet om oppsigelser, nedlegging av skoler og sammenslåinger.

- Dette handler ikke om rasjonalisering for å gjøre undervisningen bedre. Dette handler om at kommunene må spare, og da får elevene svi, sier Aahlin.

Han mener kommunene balanserer faretruende nær et brudd på opplæringsloven. Den slår fast at alle barn har rett til å gå på skole i nærmiljøet sitt, noe som var en forutsetning da seksårsreformen ble innført i 1997.

- Å ha en skole i nærmiljøet er spesielt viktig for barn i de yngste årstrinnene. Det er grenser for hvor mange skoler som kan forsvinne før kommunene bryter med dette lovfestede prinsippet. Jeg tror mange allerede har krysset denne grensen, mener Aahlin.

- Trygghet for læringsmiljø
Han får full støtte fra rådgiver Torodd Fagerheim i Landslaget for nærmiljøskolen.

- Et godt læremiljø forutsetter at ungene er trygge, og det er lettest å få til i nærmiljøskoler. De små skolene har istedenfor blitt en arena for en stadig tilbakevendende politisk kamp, mener Fagerheim.

(©NTB)