Obama holder pressekonferanse.  (Foto: STAN HONDA/AFP)
Obama holder pressekonferanse. (Foto: STAN HONDA/AFP)

Vil ta kontakt med Iran

Obama ville ikke avsløre regjeringskabalen, men han sier han vil svare på brevet fra Irans president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha brukt dagen på møtevirksomhet med sine økonomiske rådgivere, uttalte Obama på pressekonferansen at finanskrisen blir hans viktigste oppgave når han trer inn som president 20. januar 2009.

Dette er det første han vil ta tak i som president. Men han ville ikke si noe om hvem han skal ha med seg i regjeringen.

Internasjonal finanskrise

Under pressekonferansen kom Obama opp med tre viktige punkter han vil ta tak i. Først og fremst trenger de en redningsplan for middelklassen. I tillegg sa han at det er viktig å hjelpe små bedrifter som har blitt hardt rammet av finanskrisen.

Obama sa også at det er viktig å huske på at finanskrisen har rammet hele verden, og at den må løses internasjonalt.

Fredag ble det kjent at ytterligere 240.000 amerikanere mistet jobben bare i oktober. Til sammen har 1,2 millioner mistet jobben i løpet av 2008. Dette er også et problem som bekymrer den kommende presidenten.

- Vi må sørge for at arbeidsledighetstrygden blir utvidet for å hjelpe de som har mistet jobbene sine, sa Barack Obama.

Skal kontakte Amadinejad

Obama fikk videre spørsmål om han har en plan overfor Iran, og om han vil ta kontakt med president Amadinejad som sendte ham gratulasjonsbrev etter presidentvalget.

- Irans støtte til terrorister må det bli slutt på. Men vi skal svare på brevet fra president Amadinejad på en høflig måte, sa Obama.

Mer ville ikke Obama si om den saken, og han minnet pressen på at han ikke er president enda, og at han ikke vil sende ut feil signal til resten av verden i forhold til dette.

- I USA har vi bare en president om gangen, og jeg er ikke president før 20. januar. Det er den sittende administrasjonen som styrer frem til da, sa Obama.

Avslørte ingenting

Det var ventet at regjeringskabalen ville bli avslørt under pressekonferansen. Siden presidentvalget natt til onsdag har ryktene om hvem han vil ha med seg til Det hvite hus florert i pressen verden over.

Dette ville han imidlertid ikke si noe om.

- Jeg skjønner at mange er nysgjerrig på dette, men vi vil ta oss god tid før vi bestemmer oss slik at vi er sikre på at vi får samlet de rette folkene. Vi er veldig fornøyd med valget av Rahm Emanuel som stabssjef. Det var en nøye gjennomtenkt beslutning, sa Obama.