Puster lettet ut

Spennende avslutning reddet børsen i pluss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nok en dramatisk uke for investorene på Oslo Børs er avsluttet. Hovedindeksen steg 2,88 prosent til 251,37 poeng fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Uken startet med to sterke dager, hvorav tirsdagens oppgang var bemerkelsesverdig oppløftende når det legges vekt på oppgang. Onsdag kom det første varselet om at oppturen hadde kommet litt brått og torsdag går inn i historiebøkene som den tredje verste noensinne i det norske aksjemarkedet. Fredag rundet av det hele med en opptur og sikret at Oslo Børs steg 2,7 prosent uken sett under ett. Det er den andre positive uken på rad i aksjemarkedet.

Internasjonal nedtur
November har dermed begynt langt bedre enn september og oktober som nå står som to skrekkmåneder. For selskapene notert på Oslo Børs er råvarer og olje svært viktig. Den siste uken har oljeprisen falt nærmere 11 prosent og det setter børsoppturen her i Norge i et eget lys, særlig med tanke på at børsene i Europa har en negativ utvikling. Kun Sverige har større grunn til å glede seg og står igjen med en oppsving på over 6 prosent. I USA ligger børsene an til et fall på 4 til 5 prosent for uken.

Presidentvalget i USA ble endelig klart natt til onsdag, men markedene hadde allerede bakt inn at det ble Barack Obama som er USAs 44. president. Etter at valget var endelig avgjort ble søkelyset rettet mot tilstanden i USAs økonomi og hvilke utfordringer som møter den nye presidenten. Store underskudd på handelsbalansen og et voksende tap på budsjettet blir sammen med et klart svekket arbeidsmarkedet hovedutfordringene for Obama og hans administrasjon.

Skyhøy ledighet
Fredag kom den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene og fasiten er nedslående. Arbeidsledigheten økte til 6,5 prosent i oktober, mens 240.000 jobber forsvant i samme slengen. Dette er langt verre hva økonomene hadde fryktet. Så langt i år har 1,2 millioner amerikanere mistet jobben og dermed en stabil fast inntekt. At ikke utfallet ble større på børsene skyldes nok at markedet var forberedt på elendige jobbtall.

Tallene er nok en indikasjon på at den amerikanske økonomien er inne i en dyp resesjon. Den amerikanske sentralbanken har gjort som andre sentralbanker og senket rentenivået. I forrige uke kuttet de styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent, noe som er det laveste nivået siden 2004. Økonomene mener at situasjonen i arbeidsmarkedet øker sannsynligheten for at det kommer nye rentekutt fra Federal Reserve.

Forbruket i verdens største økonomi er også under press. Konsumentene holder på lommebøkene og unna butikkene. Det truer den økonomiske vekst i USA, siden forbruket utgjør 70 prosent aktiviteten.

Stort rentekutt
Utenfor USA er situasjonen også blitt langt mer utfordrende. I Europa har også flere land blitt rammet av økonomiske tilbakeslag og et elendig boligmarked. At forholdene er i ferd med å bli mørkere ble veldig synlig da den britiske sentralbanken Bank of England valgte å kutte renten med 1,5 prosentpoeng til 3 prosent. Kuttet var langt mer enn hva markedet hadde forventet, men har gjort at flere økonomer tror at rentenivået skal videre ned. Flere andre land kuttet også rentenivået hvor den europeiske sentralbanken reduserte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,25 prosent.

Resultatsesongen er i full gang, og denne uken var det duket for giganten StatoilHydro. Mandag presenterte de et resultat som havnet godt under markedets forventninger. Drevet av valutatap og økt skatt ble resultatet lavere enn hva konsensus blant analytikerne lå på. Likevel ble ikke aksjekursen skadelidende. Selskapet er et rent spill på oljeprisen, og når de ikke kommer med endringer i utsiktene slipper StatoilHydro unna skuffelsens vrede.

Lokomotivene bak oppgang
På ukens siste dag steg kursen i StatoilHydro-aksjen 3,13 prosent til 134,90 kroner, og sørget for en oppgang på 3,1 prosent for uken. Flere av de andre børslokomotivene endte også i pluss når de fem siste dagene summeres opp. Aksjekursen i solenergiselskapet REC fikk massive svingninger, men medregnet fredagens oppgang på 7,64 prosent til 64,80 kroner endte det med en oppgang på 3 prosent. Telenor falt 3,19 prosent til 41 kroner på den siste etappen, men steg 2,7 prosent totalt. Yara endte ned rundt 1 prosent for uken, men steg 6,36 prosent fredag.

Slaktet til bunns
Det er selskapene på Oslo Axess som både topper vinnerlisten og utgjør bunnlaget de siste fem dagene.

Ukens desiderte tapere ble aksjonærene i Wega Mining. Gruveselskapet til Jan Haudemann-Andersen har hatt et akutt behov for finansiering og måtte ty til en emisjon på 300 millioner kroner. For å få gjennomført denne kapitalinnhentingen måtte de sette emisjonskursen til 0,15 kroner, og dermed trykket opp 2 milliarder nye aksjer. Dette bidrar til å utvanne aksjonærene og markedet svarte med å sende aksjekursen ned 82 prosent.

Et annet selskap som også trenger penger er seismikkselskapet Scan Geophysical. De må be aksjonærene om inntil 150 millioner kroner i frisk egenkapital for å kunne sluttfinansiere byggingen av tre skip. Det ble belønnet med et kursfall på 59 prosent den siste uken.

Frisk oppgang
Ukens vinner er det konkurstruede IT-selskapet Exense. De har en anstrengt likviditetssituasjon og vurdere salg av hele eller deler av selskapet. Etter å ha fått massiv slakt i aksjemarkedet ble uken en gedigen opptur med et hopp på 150 prosent. Fredag alene steg aksjen 45,83 prosent til 0,11 kroner.

Bioteknologiselskapet Diagenic følger etter med en oppgang på 87,5 prosent for uken, mens Acta-aksjen steg 79 prosent.

Kontraktsprisen på et fat nordsjøolje med levering i desember lå på 57,74 dollar per fat da Oslo Børs stengte. En dollar kostet 6,85 kroner.