Frankrikes president  Nicolas Sarkozy, EU president Jose Manuel Barroso og EU parliamentssjef Hans Gert Pottering avdekker en plakett under Eu kommisjonens 50 års jubileum 7. november.  (Foto: JOHN THYS/AFP)
Frankrikes president Nicolas Sarkozy, EU president Jose Manuel Barroso og EU parliamentssjef Hans Gert Pottering avdekker en plakett under Eu kommisjonens 50 års jubileum 7. november. (Foto: JOHN THYS/AFP)

EU har dårlig tid

EU-landene har satt en frist på hundre dager. I løpet av denne tiden må det vedtas omfattende finansielle reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med dagens EU-toppmøte i Luxembourg be det også avholdt et uformelt krisemøte om den økonomiske krisen. Dette er i praksis et forspill til neste uke krisemøte i Washington, og på en pressekonferanse i ettermiddag ble det sagt at EU-landene vil tale med én tunge i spørsmålet om finansielle reformer.

- Møtet i Washington kan ikke tillates å mislykkes, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso. - Det holder ikke med prinsipielle erklæringer, vi er nødt til å gjennomføre konkrete beslutninger.

Det er utbredt enighet om at den finansielle sektoren må overvåkes og reguleres langt sterkere enn det som så langt har vært tilfelle. Det vil likevel bli strid på Washingtonmøtet, ettersom flere land er engstelige for at vi skal gå fra en situasjon med for lite regulering til et regime med mye og til dels unødvendig regulering.