KAN REDDES: Flere titalls babyer kan reddes hvert år ved for tidlig fødsel, mener forsker.
KAN REDDES: Flere titalls babyer kan reddes hvert år ved for tidlig fødsel, mener forsker.

- Mange dødfødsler kan unngås

Flere titalls norske babyer kunne vært reddet hvert år dersom fødslene hadde vært satt i gang før terminen. Det mener en amerikansk professor, som setter i gang fødselen hos halvparten av de gravide han undersøker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er helt avgjørende å gjøre tre ultralyder slik at jeg for eksempel kan fange opp de barna som vokser for lite eller for mye. Vi vet at i de siste ukene av svangerskapet øker faren betraktelig for at noe skal gå galt, sier professor James Nicholson.

- Tør ikke vente lenger

- Fra uke 38 er babyen klar og den takler fint å bli utsatt for rier. Jeg setter derfor i gang fødsler i alt fra uke 38 til 41 avhengig av risikoanalysen jeg har gjort for hver enkelt mor og barn. Lenger tør jeg ikke å vente, sier den amerikanske professoren.

Han gir alle sine gravide tre ultralyder i løpet av svangerskapet. Ut ifra dette gjør han en risikoanalyse av alle gravide. Resultatet er at han setter i gang fødslene til halvparten av de gravide. Dette har gitt meget positive resultater, ifølge professoren. Etter 15 år med denne praksisen kan han vise til en reduksjon i dødfødsler på 75 prosent.

Mange tragedier

Hvert år opplever over 400 norske foreldre at barnet deres dør rett før fødsel, og overføres Nicholsons erfaringer til norske forhold kunne flere titalls dødfødsler vært unngått, dersom fødslene var satt i gang tidligere.

Nicholsons studier vakte stor oppsikt blant fagfolk og foreldre på en internasjonal dødfødselkonferanse som ble avholdt i Oslo denne uken. Blant foreldrene som var til stede fant vi Marit Galta-Opheim.

- Hvis vi hadde fått en tidlig ultralyd kunne legene oppdaget av datteren min ikke vokste som hun skulle, sier hun.

I mars i år fødte hun datteren Alva Christin. Selv om hun var født etter termin var hun altfor liten til å overleve.

- Når du ser hva vi har gjennom så er jo valget veldig enkelt. Vi ville jo mye heller at fødselen ble satt i gang før termin, sier Galta-Opheim.

- Kan redde 75 prosent

I Norge får gravide kun én ultralyd. Og fødsler blir ikke satt i gang før to uker etter termin. -Min erfaring tilsier at dette er altfor få ultralyder og altfor lenge å vente for mange kvinner og barn, sier den amerikanske professoren James Nicholson.

- Dette er spennende og kan være noe som dramatisk kan forbedre fødselsutfallene. Ikke bare i USA men også i resten av verden, sier Nicholson til TV 2 Nyhetene, og han oppfordrer til lignende studier i Norge.

- Dette vil ikke være veldig kostbart og jeg er sikker på at dere vil se positive resultat. Det vil alltid være noen dødfødsler vi ikke kan unngå. Men om vi kan redusere antall med 75 prosent så er det jo verdt et forsøk, sier Nicholson. Han legger til at han uten kostnad vil støtte ethvert prosjekt som ønsker å ta i bruk hans metode.