LANGE KØER: Køene utenfor arbeidsledighetskontorene i USA blir lengre for hver dag som går. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
LANGE KØER: Køene utenfor arbeidsledighetskontorene i USA blir lengre for hver dag som går. (Foto: SCANPIX/REUTERS)

Arbeidsledigheten eksploderer

Krig på to fronter, økonomisk krise og høyeste arbeidsledighet på 14 år er noe av det Obama må slite med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsløsheten i USA steg til 6,5 prosent i oktober. Dette er den høyeste arbeidsløsheten landet har hatt siden 1994. 240.000 mennesker mistet jobben bare i oktober. For tiende måneden på rad øker arbeidsledigheten i USA betraktelig, skriver New York Times.

Verdens øyne er rettet mot Barack Obama, som står overfor enorme utfordringer når han skal ta over styringen i Det hvite hus 20. januar. Nå får han eksperthjelp.

Vil fortsette å stige

De nye målingene viser at 1,2 millioner amerikanere har mistet jobben sin i løpet av 2008. Eksperter antar at raten vil fortsette å øke, og i verste fall gå over åtte prosent i løpet av neste år.

Arbeidsmarkedet viser seg å være mye svakere enn det amerikanske arbeidsdepartementet først anslo. Den siste uken i oktober mottok amerikanske myndigheter 481.000 nye søknader for å motta arbeidsledighetstrygd.

obamalandstinget_680 (Foto: SCANPIX, © J/dec)
obamalandstinget_680 (Foto: SCANPIX, © J/dec)

Obama søker råd

Finanskrisen og de problemene som følger i kjølvannet er den nyvalgte presidentens største oppgave. Fredag sitter han i møter med økonomiske eksperter. Målet er å komme opp med en plan for å få den amerikanske økonomien på fote igjen.

Både næringslivsledere, politikere og akademikere er kalt inn som eksperthjelp. Dette innebærer blant annet ledere fra Xerox Corp., Time Warner Inc. og Google Inc.

Etter møtet fredag holder Barack Obama sin første pressekonferanse etter at han ble kåret til vinner av presidentvalget natt til onsdag.

Pressekonferansen kan du se direkte på tv2nyhetene.no kl. 20.30.