dissimilis gry opera_680 (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
dissimilis gry opera_680 (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)

Primadonna med CP

Gry-Lillian Nilsen debuterer denne uka som primadonna i Den Norske Opera. Dissimilis har premiere på sin aller første operaforestilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Komponist, tekstforfatter og hovedrolleinnehaver Charlotte Fongen hadde Gry-Lillian Nilsen i tankene da hun skrev operaen og primadonnarollen.

Og Gry-Lillian kjenner seg mye igjen i rollefiguren.

- Hun er litt som meg, litt sint og glad om hverandre. Dessuten sitter hun i rullestol og er glad i å synge, akkurat som meg, sier Gry-Lillian til Lørdagsmagasinet.

Se flere klipp fra prøvene til forestillingen her:

272317

Funksjonshemmede på håndballbanen

Dissimilis har holdt på i 21 år. Vivil idrettslag har hatt tilbud for funksjonshemmede i 30 år. Nå er det stadig flere som vil tilrettelegge aktivitetstilbud for denne gruppen. I Stavanger har tidligere Idol-vinner Kjartan Salvesen gått i bresjen for et eget håndballag for psykisk utviklingshemmede i Stavanger håndballklubb. Tilbudet er populært, og Salvesen utfordrer andre toppklubber til å starte lignende tilbud, slik at Stavangerklubben kan få skikkelig matching.

Kritisk til TV

Neste år blir det også tv-kanal for og av psykisk utviklingshemmede. Kanalen skal ha sitt hovedkontor i Ski, sør for Oslo og sende til hele landet på Frikanalen. Det er planer om at kanalen skal etablere "distriktskontor" etter hvert.

Dissimilis-generalen Kai Zahl er positiv til tilbudene, men er redd for at det skapes et inntrykk av at funksjonshemmede kan gjøre alt. - De trenger tett oppfølging og tilrettelegging av profesjonelle hele veien, sier Zahl.

Se innslaget fra Lørdagsmagasinet øverst i artikkelen.