Norges nye supertrio

Jens Arne Svartedal slutter på landslaget og slår seg sammen med brødrene Aukland.

Før sesongen startet brødrene Jørgen og Anders Aukland det private laget Team Xtra personell. Det har blitt en umiddelbar suksess. Jørgen Aukland vant Vasaloppet og Anders Aukland leder maratoncupen.

Nå styrker de stallen. Fra og med neste vinter går også Jens Arne Svartedal for laget. Mandag kveld informerte sprintverdensmesteren fra 2007 landslagssjef Åge Skinstad om at han sier fra seg plassen på landslaget neste vinter.

- Jeg gjør dette for å få et skreddersydd opplegg som passer meg perfekt, sier Jens Arne Svartedal (32) til Nettavisen.

Satser mot VM
Han innrømmer at det er blitt vanskelig å tilpasse seg landslagets opplegg etter at han ble pappa til lille Ellinor i fjor høst. Samtidig tok han også opp byggingeniørstudiene.

- Jeg har fått familie og går på skole, og trenger å være mer effektiv. Å være på landslag innebærer så mange forpliktelser, og det har jeg forståelse for når det er så få løpere på laget. Fravær merkes veldig godt på samlingene. Derfor tror jeg denne løsningen vil slå positivt ut for både meg og landslaget, sier Svartedal.

(Les videre under bildet)

I motsetning til brødrene Aukland kommer han ikke til å satse på lange løp.

- Jeg kommer til å satse på akkurat samme type skirenn som i vinter, altså tradisjonelle verdenscuprenn. Det store målet neste vinter vil være VM i Liberec, understreker østfoldingen, som er tittelforsvarer i sprint.

Økonomien ikke viktig
Økonomisk sett tror han overgangen blir lite merkbar.

- Jeg får nå et ansettelsesforhold hos Xtra personell. Jeg har ikke finregnet på hva jeg vinner og hva jeg taper økonomisk, for eksempel vet jeg ikke om jeg beholder stipendet fra Olympiatoppen, men jeg tror ikke det blir så veldig annerledes enn denne sesongen. Det er uansett ikke økonomiske vurderinger som ligger bak beslutningen.

Det er ennå ikke avklart om Svartedal skal bruke Fredrik Aukland som treningsrådgiver.

- Jeg har ikke detaljplanlagt treningsopplegget for neste sesong. Det som er sikkert, er at jeg gjør akkurat det jeg selv vil. Men jeg kommer nok til å endre en del ting. Anders Aukland har lagt om treninga i år, og hatt stort hell med det, poengterer Svartedal.

Å trene sammen med Anders Aukland blir for øvrig ikke noe nytt. De to er naboer i Lommedalen og har tilbrakt utallige felles treningstimer de siste årene.

Tankekors for forbundet
Når Jens Arne Svartedal nå takker for seg på landslaget, håper han også det fungerer som en liten vekker for Norges skiforbund.

- Jeg har lenge ment at det er for få løpere på landslag, og at det begrenser mulighetene for å lage tilpassede opplegg for hver enkelt løper. Jeg er overbevist om at jeg nå får et bedre sportslig opplegg enn om jeg hadde fortsatt på landslaget. Det bør kanskje være et like tankekors, sier Jens Arne Svartedal.

Team Xtra personell-manager Nils Marius Otterstad er selvfølgelig fornøyd med å ha fått Svartedal som tilvekst på laget foran neste sesong.

- Jens Arne har høye sportslige ambisjoner og helt andre kvaliteter enn Anders og Jørgen. Han passer godt inn i et team der løperne skal utfordre hverandre på treningsmetoder og treningsholdninger, fastslår Otterstad overfor Nettavisen.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Fakta

Jens Arne Svartedal
Langrennsløper
Født: 14. februar 1976
Klubb: Trøsken IL
Kommer fra: Sarpsborg
Bosted: Lommedalen
Familie: Gift med Trude Madsen Svartedal, har datteren Ellinor
Meritter:
* VM-gull i sprint 2007
* OL-sølv i lagsprint 2006
* Vant sprintverdenscupen sammenlagt i 2006/07
* 12 verdenscupseirer, totalt 21 pallplasseringer
* 2. plass i verdenscupen sammenlagt i 2005/06, 3. plass i 2003/04