Verste siden 1987

USA stuper igjen. Nå er Dow Jones på nytt under 9000 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA-børsene er på nytt på vei utfor. Dow Jones-indeksen på nytt under 9000 poeng, og opplever sitt verste todagersfall siden 1987, etter at søknader etter arbeidsledighetstrygd gjorde et byks og dystre realøkonomiske tall kom analytikerne for øre.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er oppturen som kom rett etter at Barack Obama blitt spist opp, og faktisk er de to siste dagers nedgang den verste nedgangen rett etter et presidentvalg noensinne.

Faller om lag 5 prosent
Onsdag falt børsene i USA med over 5 prosent, og ved stengetid i USA endte det nesten like ille.

Dow Jones faller 4,85 prosent til 8.695,79 poeng, og teknologitunge Nasdaq Composite følger rett i hælene med et fall på 4,34 prosent til 1.608,70 poeng. Den brede indeksen S&P 500 faller 5,02 prosent til 904,90 poeng.

- Vi er fremdeles langt unna slutten på de økonomiske utfordringene, sier Mike Morcos ved Old Second Wealth Management til Bloomberg News.

- Inntjeningen neste år vil komme til å være betydelig lavere, og estimatene vil bli nedjustert gang på gang fremover, mener han.

Han og andre analytikere ser hovedsakelig to grunner til fallet.

Realøkonomisk trøbbel
For det første øker bekymringene for at den amerikanske økonomiske landingen ikke bare skal bli hard, men også langvarig. Frykten for at USA er på vei inn i en depresjon øker, ettersom realøkonomiske tall kommer markedet for øre.

Den økonomiske tilstanden i verdens største økonomi bekymrer investorene og før børsene åpnet i dag tikket det inn fersk statistikk fra forrige ukes bevegelser i arbeidsmarkedet.

Statistikken fra arbeidsdepartementet viste at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 4.000 personer til 481.000 i forrige uke. Samtidig steg den videreførte ledigheten med 122.000 søkere til 3.843.000. Det betyr at det blir stadig verre å komme seg ut i jobb igjen, og at amerikanske bedrifter er i en fase hvor de fokuserer på å kutte kostnadene.

Antallet amerikanere som må søke om fornyet ledighetstrygd etter de første ukene er det høyeste siden februar 1983.

Kraftig rentekutt
Samtidig ble det klart at USAs produktivitet utenom jordbruket holdt seg positiv i tredje kvartal, med en årsvekst på 1,1 prosent. Det er bedre enn hva økonomene hadde ventet. Ifølge Bloomberg News lå forventningene på 0,8 prosent.

Samtidig øker enhetskostnadene per arbeidsinnsats med 3,6 prosent på årlig basis, noe som er en langt høyere vekst enn hva markedet hadde forventet. Økonomene så for seg en økning på 2,8 prosent.

I Europa kom det et kraftig rentekutt fra Bank of England på 1,5 prosentpoeng og 0,5 prosentpoeng i Den europeiske sentralbanken.

IMF anslår en global økonomisk vekst neste år på 2,2 prosent og en vekst i fremvoksende økonomier på 5,1 prosent. Dette tilsvarer et kutt i anslagene på henholdsvis 0,8 og 1,0 prosentpoeng siden oktober.

Venter salgssvikt
For det andre frykter markedet at inntjeningen til selskaper kommer til å svekkes betydelig fremover.

It-kjempen Cisco Systems la frem sterke tall etter børsslutt onsdag, men skuffet med svak guiding. Konsernet rapporterte om flatt resultat med en salgsvekst på 8 prosent i konsernets siste kvartal, men rapporterte at gjeldende kvartal kan gi en nedgang i omsetningen på mellom 5 og 10 prosent.

- Selv om det er uklart hvor lenge den svake perioden vil vare, har Cisco satt full ansettelsesstopp og har til hensikt å redusere kostnadene med 1 milliard dollar i inneværende innen regnskapsårets slutt. Det tyder på at selskapet venter mer enn en kortvarig oppbremsing, sier en analytiker til Dow Jones Newswires.

Oljeprisen stuper
Fallende oljepris fører til at flere oljetunge selskaper stuper på USA-børsene torsdag.

Exxon Mobil falt 4,3 prosent, og var med på å lede an nedgangen på børsene. Nedgangen kom i takt med at oljeprisen sank til sitt laveste nivå på 19 måneder.

Prisen på råolje med referanseverdi WTI og levering desember faller til 60,71 dollar fatet ved stengetid ved Nymex. Dermed falt oljeprisen hele 4,59 dollar, eller sju prosent fra i onsdag kveld. Futures var nede i 60,16 dollar fatet, det laveste nivået siden 22. mars 2007.

Oljeprisen har nå falt 59 prosent siden toppen på 147,27 dollar fatet 11. juli i sommer. Prisene er ned 37 prosent siden 6. november i fjor.

- Ingen god nyheter
- Det er ingen gode nyheter på etterspørselsfronten, sier Chip Hodge ved MFC Global Investment Management til Bloomberg News.

- Markedet sendte prisene altfor høyt i sommer, og nå sender markedet prisene altfor lavt. Vi kan godt befinne oss på 50-tallet en god stund nå, sier han.

Nøkkeltall torsdag:
Dow Jones: -4,85 % til 8.695,79
Nasdaq Composite: -4,34 % til 1.608,70
S&P 500: -5,02% til 904,90