Sier nei til Tromsø-OL

Idrettsstyret trekker søknaden om statsgaranti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk idrett har ombestemt seg. Mandag ble det klart at Idrettsstyret ikke ønsker å søke om vinter-OL i Tromsø i 2018. Dermed trekker de også søknaden om statsgaranti.

Idrettsstyret satt i møte på gardermoen hele mandag formiddag. Klokken ett kunngjorde idrettspresident Tove Paule konklusjonen. Og den kom ikke overraskende.

- NIF trekker tilbake søknaden om statsgaranti, fortalte Paule.

Tromsø 2018 AS gikk rett etter pressekonferansen på Gardermoen inn til et styremøte i sin egen organisasjon.

- Vi er selvfølgelig skuffet, sier pressekontakt Espen Arnesen i Tromsø 2018 AS til Nettavisen rett før styremøtet skal starte.

Ni mot tre
Vedtaket i Idrettsstyret ble fattet med ni mot tre stemmer.

266486

- Og de tre som stemte imot stiller seg solidarisk bak vedtaket styret har fattet, sa Paule.

Bakgrunnen for snuoperasjonen er rapporten Det Norske Veritas la fram i forrige uke, som kvalitetssikrer tallene bak Tromsø 2018. Den viste at nettoutgiften var blitt doblet til 19,1 milliarder kroner.

- Vi fikk vel alle en kalddusj da kvalitetsrapporten viste at kostnadene ble dobbelt så høye som plangt. Jeg håper vi fortsatt skal arrangere leker en gang i fremtiden, og jeg håper at Tromsø da fortsatt er en kandidat, sa kulturminister Trond Giske til TV 2.

Helsprekk
Brutto statsgaranti ble vurdert til 28,6 milliarder kroner. Nettoutgiften er kostnaden for et OL, minus inntektene fra arrangementet.

- Dette skal vi studere nøye. Utfordringene er større enn vi hadde trodd, flere smertegrenser er nådd, sa idrettspresident Tove Paule.

NETT PÅ SAK: Sett punktum for Tromsø - hva mener du?

Torsdag fortalte VG at idretten selv, bare timer etter at rapporten om de brutale budsjettsprekkene ble lagt fram, bestemte seg for å skrinlegge OL-søknaden. Det skal ha skjedd på et møte der de viktigste idrettslederne i Norge, med idrettspresident Tove Paule og generalsekretær Inge Andersen i spissen, var til stede.

Nei fra kretser og særforbund
I helga er Paule blitt utsatt for massiv kritikk av OL-tilhengere. Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, reagerte kraftig på en e-post han fikk fra idrettspresidenten. E-posten skal ifølge Nordlys ha hatt følgende budskap: «Jeg begynner etter hvert å bli ganske lei alle de tingene man tillegger meg uten substans. Nå må det bli slutt på det! Hvis nordlendingene tror at dere er så spesielle, er løpet kjørt».

Kritikken førte imidlertid ikke fram. Og vedtaket idrettsstyret til slutt fattet, var helt i tråd med signalene fra både idrettskretsene og særforbundene.

- Vi fikk sterke signaler fra våre to underliggende organisasjonsledd om at vi bør trekke søknaden, opplyste Tove Paule på mandagens pressekonferanse.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).