Irans President Mahmoud Ahmadinejad (Illustrasjonsbilde).  (Foto: RAHEB HOMAVANDI, © SCANPIX)
Irans President Mahmoud Ahmadinejad (Illustrasjonsbilde). (Foto: RAHEB HOMAVANDI, © SCANPIX)

Iran gratulerer Obama med seieren

Irans president gratulerer Barack Obama som USAs nye president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President George W. Bush har vært alt annet enn populær i Iran. Hans arvtaker Barack Obama har allerede fått gratulasjoner fra «fienden».

Iran og USA har ikke hatt diplomatiske forbindelser på svært mange år.

Iskaldt forhold

Og gratulasjonen fra president Mahmoud Ahmadinejad føyer seg inn i historien. For det er første gang at en iransk president sender gratulasjoner til en ny amerikansk president siden isfronten fryste til. Helt siden 1979 har forholdet mellom landene vært iskaldt.

Etter at det ble klart at demokratenes Barack Obama vant folkets tillit, sendte Iran en offisiell gratulasjon til den nye president melder nyhetsbyrået AP.

obamalandstinget_680 (Foto: SCANPIX, © J/dec)
obamalandstinget_680 (Foto: SCANPIX, © J/dec)

Sterk bekymring i USA

I meldingen som ble oversendt sto det at Ahmadinejad gratulerer Obama med å «ha tiltrukket seg majoriteten av stemmene i valget».

De siste årene har Irans atomprogram skapt sterk bekymring i USA. Også FN har bedt Iran stenge ned atomprogrammet, som Iran selv hevder bare er til sivile formål og ikke til våpenproduksjon.

Ingen kontakt siden 1979

Videre sto det at Ahmadinejad håper at USAs nye president vil «vil bruke anledningen til å tjene det amerikanske folket og etterlate seg et godt rykte» gjennom sin tid i Det hvite hus.

Iran og USA har ikke hatt noen form for diplomatisk kontakt siden 1979 da militante studenter kidnappet 52 amerikanere i den amerikanske ambassaden i Iran fjerde november. Det gikk 444 dager før gisseldramaet ble avsluttet.

Gisselaksjonen i Teheran i 1979. (Foto: Iran Times / Wikimedia.org)
Gisselaksjonen i Teheran i 1979. (Foto: Iran Times / Wikimedia.org)

Var blant gisseltakerne

Etter innsettelsen i 2005 ble det i flere vestlige medier hevdet at Irans nåværende president, Mahmoud Ahmadinejad, var blant gisseltakerne i 1979. Ahmadinejad skal ha vært medlem i den samme studentorganisasjonen som sto bak ambassadeangrepet.

Iran har offisielt kalt denne beskyldningen for propaganda iscenesatt av USA, og at meningen var å sverte Ahmadinejad og Iran.

Om Barack Obama har sendt takkebrev tilbake til Teheran er ukjent.