KNUSENDE DOM: Jørgen Kosmo (riksrevisor ) og Hilde Hamnes (avdelingsdirektør) la torsdag fram Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes innsats mot økonomisk kriminalitet.  (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
KNUSENDE DOM: Jørgen Kosmo (riksrevisor ) og Hilde Hamnes (avdelingsdirektør) la torsdag fram Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes innsats mot økonomisk kriminalitet. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Myndigheten har sviktet i kampen mot økonomisk kriminalitet.
Myndigheten har sviktet i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Slakter kamp mot økonomisk kriminalitet

Myndighetene her i landet har sviktet fullstendig i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er anslått at omfanget av økonomisk kriminalitet i Norge er på mellom 20 og 40 milliarder kroner. I 2004 la regjeringen fram en handlingsplan for å bekjempe dette.

Nå har riksrevisjonen gått igjennom resultatene og kritikken er knusende.

- Antall henleggelser har økt katastrofalt i forhold til ambisjonene. Det er meget beklagelig, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

(Se intervju med Jørgen Kosmo øverst i artikkelen)

Én av ti saker anmeldes

Skattemyndighetene som i lang tid har jobbet for å hindre svindel i taxinæringen har tidligere sagt at kun én av ti saker anmeldes til politiet - på grunn av ressursmangel.

Riksrevisjonen peker på at skatteetaten og toll- og avgiftsetaten har for få kontroller. Dessuten er samarbeidet mellom etatene for dårlig.

I tillegg utgjør politiet og påtalemyndigheten en flaskehals i anmeldte saker.

- Meget ressurskrevende

Økokrimsjef Einar Høgetveit sier dette er et spørsmål om penger.

- Det er for lite ressurser i politiet i forhold til kontrolletatene som anmelder sakene. Det er meget ressurskrevende å etterforske, sier Høgetveit

I sommer anmeldte Søkemotorselskapet FAST til politiet, men saken ble henlagt. Etter flere måneder med press gikk Økokrim i høst til aksjon mot selskapet.

Etterforskningen av regnskapsjukset pågår fortsatt og vil i lang tid legge beslag på store ressurser hos Økokrim.