SER MØRKT UT: Med full mørketid kan det nå bli svært mørkt i Narvik framover. (Foto: Fremover)
SER MØRKT UT: Med full mørketid kan det nå bli svært mørkt i Narvik framover. (Foto: Fremover)

Mørklagt i natt

Narvik har ikke råd til å betale gatebelysning. Midt i tykkeste mørketiden slukkes alle kommunale gatelys.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Narvik kommune med sine snaue 20 000 innbyggere har tapt 188 milioner kroner på Terra-skandalen. Tapet gjør nå at kommunen ikke har råd til gatebelysning. Torsdag vedtok formannskapet at hele kommunen mørkelegges fra klokken 01-07 hver natt. Vedtaket gjelder fra og med torsdag kveld, skriver avisen Fremover.

Gruppeleder Tor Arne Solvoll i Narvik Venstre er en av formannskapsmedlemmene som stemte mot forslaget. Det ser svart ut.

- Dette er tilbake til krigen

- Dette er helt utrolig. Vi skal spare penger vi ikke har. Dette er et stort tilbakesteg. Det er tilbake til krigen, sier en rystet Solvoll til tv2nyhetene.no.

Han forteller at dette var et hastevedtak som kom på bordet i formiddag. Fra klokken 0100 i natt slukkes samtlige gatelys i malmbyen.

- Dette er svært drastisk og helt uholdbart. Både politi og fagmyndigheter gikk sterkt imot. Mørklagte gater kan utsette befolkningen for fare, mener Solvoll.

Gruppelederen i Venstre sier han skal gjøre det han kan for å få oppheve vedtaket.

- Det ser svart ut, men jeg jobber mot vedtaket. At vi skal utsette folk for fare på grunn av at vi må spare småpenger kan vi ikke leve med, sier han

Utgiftene til gatelys beløper seg til flere hundre tusen kroner. Strømkuttet gjorde at årets julegran i sentrum så ut til å bli stående uten lys.

JULEGRAN I FARE: Narvik kommune tapte så mye penger på Terra-skandalen at den ikke har råd til lys på julegranen.  (Foto: www.ot24.no)
JULEGRAN I FARE: Narvik kommune tapte så mye penger på Terra-skandalen at den ikke har råd til lys på julegranen. (Foto: www.ot24.no)

Se og Hør ville hjelpe

Se og Hør ringte for en uke siden og tilbudte seg å tenne et lys i mørket for en fattig Terra-kommune. Ukebladet ville betale for lysene på årets julegran, men har foreløpig fått avslag fra formannskapet i byen.

- Se og Hør visste at det er dårlig råd i kommunen og ville hjelpe. De ønsket å lage en sak rundt dette.

Ordfører Karen M. Kuvaas avslo imidlertid tilbudet.

- Hun ville ikke ha denne type publisitet, forteller Solvoll.

Kuvaas har forløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Julegran reddet

I ettermiddag skriver imidlertid Fremover at Narvik Næringsforum står som arrangør av julegrantenningen og vil dermed også betale for julelysene

- Vi har kjøpt inn nye lys og har hyret inn kor, så det kommer til å bli jul i sentrum uansett, sier daglig leder i Narvik Næringsforum, Åsunn Lyngedal til avisen.