STUES BORT: Politiet har fått 120 nye farstmålere. Nå er de stuet vekk på et lager. (Foto: TV 2)
STUES BORT: Politiet har fått 120 nye farstmålere. Nå er de stuet vekk på et lager. (Foto: TV 2)

Lasermålere stuet vekk

Politiets 120 splitter nye lasermålere blir stuet vekk på et lager i over ett år fordi det somles med å få godkjent utstyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kanskje en god nyhet for mange bilister, men de som arbeider med trafikksikkerhet fortviler.

- Mer lasere på veiene har stor effekt, positivt effekt - det har også politiet gitt klart uttrykk for. Derfor var det viktig for oss å få disse ut - for å spare ulykker, og med alvorlige konsekvenser. Derfor er det så tragisk har ligget på lager i ett år, sier Kjell Arvid Svendsen i nullvisjonsprosjektet Trygt Hjem til TV 2.

Får kraftig kritikk

Lasermålerne er politiets fremste våpen mot råkjøring og det gamle målerutstyret skulle erstattes med 120 nye lasermålere for å luke ut flere fartsbøller. Men siden kontrakten med leverandøren ble inngått i august 2007, har det meste gått galt. For laserne ble levert til Justervesenet på Kjeller allerede rundt nyttår, og her ligger de fremdeles stuet vekk.

- Det er helt meningsløst at vi skal ha lasere som er innkjøpt, liggende i et over år før vi kan ta de i bruk, sier Kjell Arvid Svendsen.

Holdt ikke ord

Svendsen har gjentatte ganger vært i kontakt Justisdepartementet og statsråd Knut Storberget for å få fart i prosessen. Justisdepartementet kom med følgende lovnad i september:

- Det antas at de nye laserapparatene vil bli tatt i bruk i løpet av oktober 2008, heter det i brevet til Svendsen.

Men det drøyer fortsatt med å få apparatene ut på veien. Ifølge Politiets data- og materielltjeneste vil lasermålerne først være klar for bruk en gang i første kvartal neste år.

- Vi håpet når vi skrev brev til justisministeren at han kunne være med å ordne opp i dette. Når de ikke klarer det og må vente til langt ut i neste år, så synes jeg det viser at det er noe som må være galt, sukker Svendsen.

Mangler forklaring

Har du fått noen god forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid?

- Nei, det har vi overhodet ikke fått.

Må testes

De nye lasermålerne er internasjonalt typegodkjent. Men ifølge Politiets data og materielltjeneste må det en nasjonal typegodkjenning til før laserne kan brukes i Norge. Samtlige apparat skal nå gjennom en førstegangskontroll som en forsikring på at lasermålingene holder som bevis i retten.

- Vi hadde håpet også at det skulle ta litt kortere tid. Men justervesenet har vært veldig nøye i sine utprøvinger og de har kommet fram til at de har vært nødt til å bruke tid for å få dette helt nøyaktig. Det vi snakker om her er hvilken sikkerhetsmargin vi skal kunne akseptere. Dette er et viktig bevisinstrument og vi må være sikker på at dette holder mål ved en eventuell domstolsbehandling, sier direktør Lars Henrik Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste.

Etter det TV 2 kjenner til, har justervesenet manglet en komponent som skal til for å gjennomføre disse testene. Denne delen er nå omsider kommet og godkjenningen kan starte.

UP-sjef Odd Reidar Humlegård bekrefter overfor TV 2 at han synes det har gått vesentlig for lang tid å få godkjent måleutstyret, men ønsker ikke gi flere kommentarer og henviser til PDMT.

Ikke fornøyd

Men de som arbeider for trafikksikkerhet er ikke fornøyd med svaret:

- Jeg synes jo at de statlige myndigheter, både innenfor politiet og justervesenet burde ordnet opp i dette for lenge siden.

Det er en sendrektighet som ikke skulle vært lov i det statlige byråkratiet, tordner Kjell Arvid Svendsen.

Justervesenet ønsker ikke kommentere saken overfor TV 2.