- Burma bruker barnesoldater

Barn ned i tiårsalderen tvinges ut i kamp, hevder menneskerettsgruppe.

Militærjuntaen i Burma skal ha tvunget flere tusen barn til tjeneste som soldater. Det hevder den amerikanske menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) i en fersk rapport, ifølge BBC.

Ifølge rapporten blir barn helt ned i tiårsalderen oppsøkt på offentlige steder av militære tjenestemenn og sivile personer på oppdrag fra hæren.

Slått og truet
Deretter skal barna ha blitt banket opp, eller truet med å bli arrestert, om de ikke verver seg. Rapporten hevder også at militærregimet forfalsker alderen i rekruttlistene. Offisielt er det ikke lov at barn under 18 år tjenestegjør som soldater.

Et barn forteller at han ble truet til å lyve om alderen da han ble oppsøkt for andre gang: - Da jeg fortalte at jeg var 16 ble jeg slått. Så sa han: «Du er 18, svar 18».

Menneskerettsbrudd
Menneskerettsgruppen forteller at barnesoldatene sendes ut i kamp etter 18 ukers treningsleir. De skal også bli tvunget til å delta i handlinger som klassifiseres som brudd på menneskerettene - som å svi av landsbyer.

Det internasjonale samfunnet er bekymret for situasjonen i Burma og flere tusen mennesker antas å ha blitt tatt til fange av regimet etter urolighetene sist måned.

LES OGSÅ: Tusenvis av munker forsvunnet
LES OGSÅ: Fem millioner sulter i Burma

Jo Becker ved HRW sier hærens brutale aksjoner mot demokratiforkjemperne i landet, har gjort at potensielle soldater vegrer seg for å verve seg.

- Høytstående offiserer godtar rekrutteringen av barn og unnlater å straffe gjerningsmennene, sier Becker.

Burma har tidligere sagt at det arbeider for å unngå at den burmesiske hæren bruker barnesoldater.

FN-møte
HRW ber FNs sikkerhetsråd om å gjøre mer for å straffe regimet for den angivelige bruken av barnesoldater. Sikkerhetsrådet skal etter planen møtes i nær framtid for å diskutere landets bruk av barnesoldater.

Tidligere har FN fått framlagt dokumentasjon på at burmesiske soldater har voldtatt barn i terroren mot minoritetsgrupper.

LES OGSÅ: Soldater voldtar barn